Колко важно е бр.200

в каква позиция спим по време на бременност?

Спането по гръб по време на бременност е увеличило риска от раждане на мъртъв плод с цели 2,3 пъти. Снимка: Shutterstock 
Учени от Великобритания са установили връзка между раждането на мъртъв плод и често срещана позиция на бременните при сън. Това откритие е свързано с нашумелия дебат дали трябва да се спи настрани по време на последния триместърот бременността.
Екипът е публикувал най-обширните до момента данни за влиянието на позицията при сън при бременните жени и рисковете при раждането.
Учените са събрали данни от 1024 жени от 41 родилни домове в Обединеното кралство. 291 от тях са имали раждане на мъртъв плод в късните периоди на бременността, а 733 – на здраво бебе.
Екипът е открил, че спането по гръб по време на бременност е увеличило риска от раждане на мъртъв плод с цели 2,3 пъти. Възможно е в късната бременност теглото на матката да оказва натиск върху кръвоносните съдове, които доставят кислород на плода. Отделно, спането по гръб може да предизвика проблеми с дишането.
http://www.obekti.bg/nauka/kolko-e-vazhna-za-razhdaneto-poziciyata-pri-sn-po-vreme-na-bremennost
 тагове: позиция, сън

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>