ИСТИНСКИЯТ УЧИТЕЛ Е БЕЗЦЕНЕН БР.197

Към него, освен почит като към родител, държавата дължи и нужното финансово признание, за да ни има като народ
Петра Ташева
Снимка
Уважението, почитта към учителя, към човека, който отваря очите и подарява знания, са основни и задължителни за всяко общество. “Почитай учителя като родителя си” е стара мъдрост – изпитана и проверена във времето. Днес за каква почит да говорим, като я няма нито към родителя, нито към учителя! Напротив – все по-често има бой до пребиване и на учители, и на родители. Това не заслужава нито истинският родител, нито достойният учител! Но в нашия живот сега властват  варварски правила. Беззаконията, своеволията и слободията взеха страшни размери. Затова берем горчиви плодове – срив на морала, срив на образованието ни! Сбъдва се пророчеството в  старата азербайджанска поговорка: “Който не слуша учителя си, ще плаче с кървави сълзи!” Оставихме учителите си на най-ниското стъпало в социалната стълбица – и по доходи, и по почит. Резултатът е фатален! Защото учителят е този, който има заслуги за оформянето на всеки гражданин, на всеки специалист. Той е началото на началата.
Преди време в предаването на Цветанка Ризова по БТВ бившият образователен министър Сергей Игнатов каза, че българският учител заслужава много по-голямо увеличение на заплатата си и цитира какви са заплатите на учителите по света. Всеки разумен човек у нас съзнава, че учителят трябва да е уважаван, добре заплатен, за да тръгнат работите ни. Но защо това е осъзнал Сергей Игнатов чак след като се е оттеглил от поста си на образователен министър? Защото, по стара българска “традиция”, нашите управници, докато са действащи министри, само  слушат началника си!
Преди ден правителството предизборно даде парите за обещаното 10-процентно увеличение на учителските заплати, макар че отдавна съсловието живее с убеждението, че на учителите се гледа като на последната дупка на кавала! Докато на учителя не се гласува достойно уважение, заслужена почит и високо заплащане за неговия сложен и отговорен труд, няма да имаме съзнателни и интелигентни граждани. Важното е това да се разбира не само преди избори…
И изискванията към учителите естествено трябва да се завишат! Те трябва да бъдат на съвременно равнище и като преподаватели, и като възпитатели. Още Конфуций е казал, че мисията на учителя е да изгражда мислители, откриватели, защото всяка истина има четири ъгъла. Учителят дава само своя ъгъл, а ученикът трябва да може да открие сам останалите три. И изискванията към всичките ни висши училища, които “произвеждат” учители, трябва да се завишат! Към институциите, които повишават квалификацията на учителите, също трябва да има ново отношение. Защото учителят, като всеки специалист, е длъжен цял живот да се учи, да се изгражда и да се доказва. Само добрите учители правят добро образование!
Пари за учителите винаги могат да се намерят! Ще се вземат от тези сектори, които не произвеждат, които създават само хаос и недоволство в обществото. Какви са тия високи заплати в съдебната ни система? Заслужени ли са, щом като нямаме ред и сигурност? А учителят създава най-важното за обществото – добрите, отговорните и съзнателните граждани! Затова  повишаването на учителските заплати трябва да е не със 10%, а 50-60%, даже 100% увеличение на сегашните мизерни заплати! Само тогава ще имаме образование, достойно за изискванията на времето! Учителят трябва да бъде поставен на най-високото място в социалната стълбица на нашето общество Истинският учител е безценен!
Още в ХV век Мартин Лутер осъзнава това и ни оставя посланието си: “Няма пари, с които бихме могли да оценим добрия учител!”
http://www.duma.bg/node/133207
 тагове: истинският, учител, безценен

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>