Истинският учител – тук и сега бр.199

Резултат с изображение за истинският учител
Той не търси публични изяви, не шуми около себе си и може никога да не чуете за него. Ето затова си поставих за цел в днешния празничен ден да опиша образа на Истинския учител, за да го разпознаете, ако един ден го срещнете. 

Преди всичко той е Учител. Призванието му е да учи децата, което постоянно го мотивира да се усъвършенства. 

По природа е откривател и експериментатор – всеки ден опитва нещо ново в професията си, макар че нерядко ще го видите да работи в трудни условия, без елементарна техническа база.  

Неговото безспирно вдъхновение са децата, които обича. Прощава им всичко, но и непрекъснато изисква от тях, защото истинската обич е действие. Изразява я чрез ежедневните си усилия да подготви учениците си за Живота, да ги превърне в трудолюбиви, издръжливи и силни личности които успяват да постигнат мечтите си. 

Отдаден на професията си, той не измерва усилията си и не се съизмерва с колегите си. Не щади себе си, неуморно се раздава без остатък, но рядко получава помощ от другите, включително и от онези, които са задължени да му я оказват.  

В душата си е:
 - искрен – не умее да лицемерничи и да се нагажда, заради което понякога става неудобен; 
- честен – откровено казва онова, което мисли и чувства, независимо от последствията;
- добронамерен и отзивчив – разбира всички, поставя се на мястото им, но него малко хора го разбират. 

Истинският учител е скромен и почтен човек – качества, които днес не са на почит. Не се стреми към звания, награди и почести. Не се бие в гърдите и не изтъква заслугите си, защото знае, че реалните резултати се разбират след години, а действителните успехи ще ги оцени не някой друг, а Времето.  

Той не получава уважение по право, на каквото някога са се радвали неговите възрожденски колеги, а го достига сам, вървейки по най-трудния път. 

Това е портретът на Истинския учител, който е достоен човек и не се страхува да бъде себе си.
  
Ако един ден го срещнете някъде и го разпознаете, кажете му: 
- Благодаря ти, Учителю! Благодаря ти, че те има тук и сега, в едно тежко и трудно време, в което знанието, истината, доброто и красотата са престанали да бъдат ценности. Сред едно объркано общество, неспособно да оцени достойнствата ти, и забравило, че ти дължи уважение и признателност за твоя труд и отдадеността ти към децата. 

И макар Истинският учител да не е свикнал да чува благодарствени думи, бъдете сигурни, че ще стоплите сърцето му. 

https://bglog.net/nachobrazovanie/71345
 тагове: истинският, учител

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>