ИСТОРИЯТА НА МУЗИКАТА Е ИСТОРИЯ НА ХОРАТА БР.199

Откъде идва музиката? Наскоро излязла статия разглежда възникването и развитието на музиката.

Как възниква музиката? Дали нашите предци първо са започнали да удрят разни неща едно в друго, за да получат ритъм, или са използвали гласовете си, за да пеят? Какви инструменти са използвали? Дали музиката е била винаги важна в човешкото общество и ако е така, защо? Това са някои от въпросите, изследвани в наскоро публикуваната статия „Хипотези и теория“ в списание Frontiers in Psychology. Отговорите разкриват, че историята на музиката в много отношения е историята на хората.
 
И така, какво е музиката? Трудно е да се отговори, тъй като всеки има своя собствена представа. „Звук, който предава емоция“, описва Джереми Монтагу от Оксфордския университет, който е и автор на статията. Една майка, която издава всякакви звуци, за да успокои детето си, дали би се броило като музика, използвайки определението, че тази проста музика може би е предшествана от реч.
Но къде поставяме границата между музика и реч? Може би си мислите, че ритъмът, шаблонът и контролът на височината са важни в музиката, но тези неща могат да се прилагат и когато някой рецитира сонет или говори с приповдигната емоция. Монтагу заключава, че „всеки от нас по свой собствен начин може да прецени дали това е музика или реч“.
И така, кога нашите прадеди са започнали да правят музика? Ако вземем пеенето, то контролирането на височината на тона е важно. Учените са изследвали вкаменени черепи и челюсти на древни маймуни, за да видят дали са били способни да вокализират и да контролират височината на тона. Преди милиони години, общият неандерталски предшественик на съвременните хора е имал анатомичната възможност да „пее“ като нас, но не е възможно да се знае дали го е правил.
Друг важен компонент на музиката е ритъмът. Нашите ранни предци вероятно са създавали музика на ритъма чрез пляскане с ръце. Това може да е свързано с най-ранните музикални инструменти, когато някой е осъзнал, че удрянето на камъни и пръчки един в друг не вреди на ръцете. Много от тези инструменти вероятно са били направени от меки материали като дърво или тръстика и затова не са оцелели. Оцелели са само тръбите от кости. Някои от най-ранно откритите, са били направени от кости на лебеди и лешояди и са на между 39 000 и 43 000 години. На изненадващи места са открити и други древни инструменти. Например, има доказателства, че хората са свирили на сталактити или „скални гонгове“ в пещери, датиращи от преди 12 000 години, като самите пещери са били като резонатори на звука.
Ние знаем, че музиката е стара и може би тя е била с нас от времето, когато хората са започнали да се развиват. Но защо тя се е появила и защо съществува? Има много възможности за съществуването на музиката. Едната е за танцуване. Не е известно дали първите танцьори са си правили музикален съпровод или музиката е водила до това хората да се движат ритмично. Друга възможна функция на музиката е да бъде за забавление, което може да бъде самостоятелно и обществено. Музиката може да се използва и за комуникация, често на големи разстояния, като се използват инструменти като барабани или рогове. Друга причина за съществуването на музиката е ритуалът, и практически всяка религия използва музика.
Основната причина за зараждането и продължаването на музиката, обаче, е че тя обединява хората. „Музиката води до обвързване, като свързване на майка с дете или свързване между групи“, обяснява Монтагу. „Музиката прави работещите щастливи, когато вършат повтаряща се и по някакъв начин скучна дейност, и помага на всички да се движат заедно, увеличавайки силата на това, което правят. Танцуването или пеенето заедно, преди лов или война, свързва участниците в една сплотена група. Той обобщава: „Даже се предполага, че музиката създава не само едно семейство, но и обществото, което води до обединяването на хората, които иначе биха могли да водят изолиран живот“.
Превод: Ставри Ангелов
Източник: Science Daily
 https://nauka.bg/%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%BC%D1%83%D0%B7%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%B5-%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%8F-%D0%BD%D0%B0-%D1%85%D0%BE%D1%80/
 тагове: истори, музика, хората

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>