ЗА БАЛАНСА НА ПРИРОДАТА БР.200

Оказа се, че сините китове са предимно левичари

a601c857.jpg

Дори най-големите животни на планетата имат чувство за ритъм.Сините китове извършват акробатични гмуркания и завъртания, преглъщайки крил в милиони.
Ново проучване обяснява едно невероятно детайлно описание на подводния балет на морски бозайници. Те се въртят и се въртят далеч от хаотични. 25-метровите гиганти предпочитат лявата или дясната страна на багажника, точно както хората предпочитат да използват дясната си или лявата ръка.
Въпреки че сините китове основно прекарват живота си под повърхността на водата, почти всичко, което знаем за тях, е известно поради кратките им изяви на повърхността.Следователно водещият автор на изследването, Ari Friedlander, морски биолог от Калифорнийския университет в Санта Круз и държавния университет в Орегон, постави началото на проследяването на китовете в дълбините на морето. Основният тест беше инсталирането на триосен ускорител, който записва точни движения на 200-тонно животно.
Friedlander и колегите му отидоха на малка лодка, за да маневрира Националните морски резерват “Нормандски острови” по крайбрежието на Калифорния, където се намират голяма част от населението на сините китове. Екипът изчака китът се появява на повърхността след гмуркане, а след това го последва на безопасно разстояние, докато гигантски си назад не се появи през вълни. Тогава Фридландър, използвайки дълъг полюс, закачи устройството на 63 китове.
https://youtu.be/cbxSBDopVyw?t=2
Получените данни показват два основни типа хранително поведение, които зависят от дълбочината на океана.
По-дълбоки от 60 метра, крилските места са доста гъсти, а китовете се гмуркат за плячка, леко завиват надясно. Близо до повърхността, където крил е по-малко гъста, китовете се въртят на повече от 180 градуса. Предполага се, че това допълнително движение се използва за улов на повече храна
Броячите на скорост показаха, че китовете се обърнаха наляво по-често, отколкото вдясно в плитки води. Фридландър вярва, че тези предпочитания могат да се обяснят с връзката между очите и мозъка на китовете.
Подобно на повечето животни, дясното око на кита е свързано с лявото полукълбо на мозъка и обратно. Сред другите функции на лявото полукълбо е контрола върху точните движения.Доминирането на едната страна на тялото – като дясната ръка в хората – се нарича латерализация.
Очите на кита са широко разположени и не са изправени напред, както имаме. Следователно “ако китолът се издига отдолу и се обърне наляво, дясното му око ще погледне към плячката”, казва Friedlander, чието проучване беше публикувано на 20 ноември в списание Modern Biology. Той предлага връзката на дясното око с лявото полукълбо да даде предимство на китовете, когато нападат крил.
Без подробни неврологични изследвания е невъзможно да се каже колко точно се развива латерализацията при китовете, отбелязва той. Но е абсолютно ясно, че не само хората предпочитат дясната или лявата страна на тялото.
http://wwportal.com/za-kulisami-prirody-foto-video-3/
авторизиран превод Мария Герасова

,

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>