УТРЕНЯ ВЕЧЕРНЯ

Утренята е богослужение, което се извършва сутрит. Тогава, християнинът въздава Богу благодарност, задето Той го е запазил през нощта и усърдно Му се моли да го предпази и през деня от всякаква беда и да му даде сили за полезен труд и добри дела. Утринята символизира зората на новозаветното време- християнството. Затова, тя започва с тържествената песен, която ангелите пеят при раждането на Христа:  “Слава на Бога във висините, на земята мир и между човеците благоволение. На утринята се пеят и свещени песни на празнувания светия или за празнуваното събитие из живота на Христа. Утринята завършва с тържествено славославие на Бога. В делничен ден след славославенето  се прави отпуст. В празник и винаги, когато се служи литургия, след славославенето  започва литургията  на оглашените. А през време на утринята, свещеникът извършва проскомиднята.
Вечернята е богослужение, което се извършвакъм 4- 5 часа след пладне. На вечернята, християнинът благодари Богу за добре прекарания ден и Го моли да му прости сторените през деня грехове, както  и да го пази през настъпващата нощ. С вечернята започва богослужението за следващия ден  (празник). Пеят се песни в чест и на  празника или празнувания светия.
Вечернята символизиа ветхъзаветните  времена, когато човечеството живяло в духовен мрак и Бог го подготвил за деня на общото човешко спасение. Затова, песните и молитвите са наредени да спомнят по- важни събития от ветхия завет и надеждата , с която всички очаквали Месия.
 подготви  Мария Герасова

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>