Как е устроена гърдата (млечната жлеза)? бр.199

Свързано изображение

Млечната жлеза представлява съвкупност от 15-20 жлези, които се смятат за видоизменени потни жлези. Големината на млечната жлеза е твърде разнообразна, но в повечето случаи тя се простира от ІІ-ро до ІV-то ребро.
Кожата на млечната жлеза е тънка и нежна. През нея прозират подкожните вени. У полово зрялата жена в центъра на куполообразно оформената жлеза се разполага кръгло поле от интензивно пигментирана кожа с диаметър от 1,5-2,5 см. – ареола. В центъра на ареолата се разполага т.н. мамила.
Млечната жлеза е изградена от две основни съставки:
строма
паренхим
Паренхимът се състои от 15-20 кръгово разположени дяла, изолирани един от друг от стромата на жлезата. Всеки дял има собствен млечен канал, който се насочва към мамилата.
Извън периодите на бременност и лактация (производство на кърма) жлезния дял се състои от разположени нарядко тръбички, групирани в делчета. През време на бременността жлезната тъкан се подлага на бързи промени – подготовка за лактация. Жлезните тръбички се трансформират в мехурчета (алвеоли), чийто стени са покрити от клетки, които в края на бременността и в последващия период на кърмене отделят секрет – майчино мляко.
Стромата на млечната жлеза е изградена от съединителна и главно мастна тъкан. В основата на жлезата един слой от мастна тъкан изолира паренхима от предната гръдна фасция.
  http://www.puls.bg/illnes/issue_241/
тагове: гърдата, строма, паренхим

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>