Защо спането настрани е най-полезно за мозъка? бр.199

Позата, в която спим има важно значение не само за физическия комфорт на тялото, но и за качеството на съня и ефектът му върху мозъчната дейност.

 Защо спането настрани е най-полезно за мозъка?

Това доказват британски специалисти по въпросите на съня и посочват, че спането на една страна е най-оптималната поза по отношение опресняване функциите на мозъка през нощта. Така хората, които спят приоритетно на една страна, а не по гръб или корем, са най-малко застрашени от дегенеративни процеси, засягащи мозъка и водещи до развитие на болестта на Алцхаймер, Паркинсон и др.
За установяване ефекта на позата по време на сън върху мозъчните функции учените проследяват ефективността на т.нар. глимфатична система – методът, по който мозъкът се прочиства по време на сън. Чрез глимфатичната система гръбначномозъчната течност се филтрира през мозъчните структури, поема и изнася от тях натрупаните през деня отпадни продукти. Принципът е подобен на този, по който лимфната система изнася натрупаните в органите отпадни продукти.
Глимфатичната система се активира нощем по време на сън, а най-ефективна е при хората, които спят настрани, в т нар. латерална поза. Тя позволява най-лесна и пълноценна детоксикация на мозъка.
Отпадните продукти в мозъка са предимно белтъци от групата на тау- и амилоидините протеини, които, ако не се изнасят своевременно, може да увредят непоправимо мозъчните неврони и да провокират необратими невродегенеративни заболявания. Натрупването на подобни отпадни продукти в мозъка се асоциира с влошаване на сигнализацията в мозъка, нарушаване на неврологичните процеси, отслабване на паметта и промени в психо-емоционалното състояние.
Установено е, че латералната поза е най-предпочитана от хората, а и от повечето бозайници. Учените смятат, че тя се е наложила еволюционно поради факта, че най-ефикасно допринася за постигане ползите от съня.
Благодарение на данните от посоченото проучване се затвърждава фактът, че не само сънят, а и позата, в която спим, имат значение за качественото релаксиране на тялото и съзнанието през нощта.
http://www.puls.bg/health/sleep/news_29632.htm
тагове: спането, настрани, полезно

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>