ПРИМЕС

Много лесно възприемаме ясните неща.Небето  е синьо, светлината на слънцето е жълта.На зададени директни въпроси, отговаряме да или не. Дадени събития  в живота  сме свикнали  да определяме като добри или лоши.Нюансите във възприятията за нас самите и околния свят сякаш  ни липсват. Много неща в земното ни съществуване не могат да се определят като черни или бели.Те по-скоро приличат на дъгата- поредица от цветове,които варират в различни комбинации и имат различно въздействие.

Понякога, съвсем малка добавка към определен материал, може да влоши или напротив да подобри неговите химически и физически свойства.Когато на спортната арена се срещнат равностойни състезатели, везните на победата се накланят в полза на единия или другия,  благодарение на пръв поглед дребни детайли- по-здрава психика, концентрация,способност да стигнеш до ръба си в оределен момент.Без тези допълнителни съставки, трудно може да се постигне максимума на възможностите на отделния човек.

nier_alfred_f4Alfred Nier /Алфред Ниър/1911-1994/  е американски физик.Той е пионер на мас-спектрометрията  През1938 година извършва първите измервания на наличието на изотопи на урана в земната кора,които позволяват през 40 те години да се определи възрастта на земята.Пръв я използва за изолиране на изотопа уран 235,чрез който се демонстрира процеса на ядрено делене.Неговият екип изготвя достатъчно чиста проба за групата на Данинг,която доказва, че точно той участва в този процес. Съвместно с Джонсон, разработва секторния мас-спектрометър за измерване на изтичането на радиоактивни вещества, от първите в света ядрени инсталации, в рамките на първия проект за създаване на атомна бомба„Манхатън“.Изработваповечето спектрографи за мониторинг на урановите сепаратори.Създава и детекторите за установяване изтичането на хелий от инсталациите,критично важна стъпка,  за успеха на метода на газовата дифузия за получаване на уран 235.

Ниър е създател на науката геохронология.Той е един от първите изследва горните слоеве на атмосферата,състава на благородните газове и метеоритите.Открива нов минерал,съставна част от метеоритите,наречен на неговото име.Установява, че метеоритите съдържат аномален изотоп на хелия.Метеоритното научно общество връчва ежегодна награда „Ниър“,за постижения в метеоритната наука.Разработва първия приложим научен метод в геохронологията- калиево-аргонния и го използва в изследванията по археология,като измерва периода на радиоактивното разпадане на изотопите на калия в земната кора.

Той е признат за основоположник на областта на геохронологичните изследвания, в световен мащаб.По-голямата част от изследователите в тази област, са негови ученици.

Според един от тях, ако геохронологичните изследвания в света,могат да бъдат изобразени,като пирамида, то Алфред Ниър би бил „мъдреца“ на върха на тази пирамида.

Ниър показва, че „примесите“ могат да направят революция.

Автор:Георги Караджов      

 

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>