ДУХ И ТЯЛО

Обсебени сме от здравословния начин на живот.Прилагаме всякакви диети,за да държим теглото си в норма.Засипват ни предложения за различни системи физически упражнения,които да подобрят мускулатурата ни,укрепят нашия вестибуларен апарат или повишат имунната ни защита.Толкова сме пристрастени към физическото си тяло,че понякога достигаме крайности в неговото „обгрижване“. Някои от болестите на нашето съвремие са пряко свързани със „здравословния“ ни начин на живот.Сякаш забравяме основно изискване на нашето съществуване- ние просто трябва да се чувстваме добре в тялото си.
Появяват се все повече учения за „духовните“ практики. Мнозина практикуват йога- тибетска или индийска,източни бойни изкуства,медитативни техники.“Предлагането“е толкова голяма,че съвременния човек се губи в многообразието  от школи,системи и техники. 
CabeoNicolo Cabeo   /Николо Кабео/1586-1650/е италиански йезуит, философ, теолог,инженер и математик. Той е роден във Ферара. Следва в Йезуитските колежи на Парма /1602-1604/ и Падуа /1604-1606/.Изучава теологиявПиаченца/1606-1607/философия и теология в Парма /1607-1616/. Образованието си продължава в Мантуа.Започва да преподава теология и математика в Парма, а през 1622 година е ръкоположен за свещеник.Ползва се със специалното покровителство на херцога на Мантуа и прочутата фамилия Есте във Ферара.В този период разработва и прилага проекти,свързани с водоснабдяването.Преподава отново математика в Генуа,където умира.
Наблюдава опитите на Джовани Балиани във връзка с падането на предмети и установява, че различните предмети падат за едно и също време,независимо от средата.Открива, че електрически заредени тела могат да привличат незаредени предмети.Стига до извода, че два заредени предмета се отблъскват.Публикува „Философия на магнетизма“/1629/ и „Коментари върху метеорологичните трудове на Аристотел /1646/”. Въпреки някои погрешни заключения,които прави в тази област,той е пионер в световен мащаб, в изучаването на земния магнетизъм.
Внимателно проверява поредица от идеи на гениалния Галилео Галилей.Противопоставя се на неговите теории.Влиза в полемика с ученика на Галилей- Бенедето Кастели, относно теорията за водния поток.
В хода на диспута на тази тема, защитава тезата на жителите на град Ферара срещу Кастели,който в сблъсъка представлява папа Урбан VII.
В своите произведения дискутира и съществени въпрос, свързани с областта на алхимията.Доказва, че континентите нямат съществено значение за земната деклинация.
Чрез своя живот и научно дело, Кабео показва единството на духа и тялото и дава пример за „духовното тяло“ на човека.

 Автор: Георги Караджов      

 

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>