АРХЕТИП

Понятието тип има широко приложение в нашата съвременност- от типа облекло,което носим до типовете филми театри, хора, които гледаме или познаваме….Типологията в днешното общество е разнообразна,често противоречива, а понякога неразбираема.Дори специалистите трудно сe ориентират в нея.Необходими са ясни и прозрачни критерии за оценка и диференциация на „типологичните“ особености на съвременното общество.Някъдеq в тази зона се появява понятието архетип.Нещо като тип,но със свои неповторими особености.Едно от значенията му е прототип.
За да се създаде ново изделие или произведение на изкуството, създаваме негов модел,който да съдържа основните елементи на бъдещото ни творение.Въз основа на него, започваме да добавяме останалите щрихи,за да получим един завършен образ.В психологията,това понятие придобива още по-широко значение.То се разглежда като идеален образец или фигура- част от колективното несъзнателно начало на човешката психика. Архетипът не може да се контролира от човешкото съзнание и нахлува в него чрез сънищата, фантазиите, халюцинациите.
Weizäcker Photoshop KopieCarl Friedrich von Weizsacker /Карл Фридрих фон Вайцзекер/1912-2007/ е германски физик и философ.Той е син на дипломат,по-голям брат на бивш президент на Германия.Доведен баща на бивш генерален секретар на Световния съвет на църквите.Правнук на министър председателя на провинция Баден-Вюртенберг.
През 1929-1933 година следва физика,математика и астрономия в Берлин,Гьотинген и Лайпциг.Ученик е на великия физик и философ Вернер Хайзенберг.
 През 1937-39 година с Ханс Бете открива един от двата основни процеса на синтез,които протичат в и дават енергия на звездите.Формулата на Бете-Вайцзекер обяснява връзката между свързващата енергия на ядрото,атомната маса и другите ядрени свойства на веществото.
През 1938 година развива теория за образуването на Слънчевата система.Според нея,  слънцето и планетите произлизат от газов облак съставен от 99% водород,хелий и 1% по-тежки елементи.Тази теория е общоприета в съвременната астрономия и астрофизика.
Той е един от най- важните участници в германския ядрен проект, оглавен от учителя му Хайзенберг.По- късно пише „Ако искахме Германия да спечели войната, то този проект щеше да бъде успешен“.От 1957 до 1969 година е професор по философия в университета на Хамбург /Германия/.Основава изследователска фондация,която работи върху връзката между западните науки и източната мъдрост.Развива теорията на архетипните обекти- аксиоматично конструиране на  квантовата механика от различията между емпирично наблюдаеми двоични алтернативи.
Последните му изследвания са основата на дигиталната физика.Тръгнал от физиката, Вайцзекер навлиза във философията,за да разкрие „комплексните архетипни,” основи на човешката мисъл.
Автор:Георги Караджов      

 

 

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>