КРЪСТНА СМЪРТ

(Матей 27; 31- 36 Марко 15; 20- 30; Лука 23;28- 49; Иоан 19; 16- 37;)
На път за Голгота. Войниците съблекли червената одежда от Иисус и Го облекли в неговите одежди. Възложили на плещите Му кръста и потеглили за Голгота. Изнемощял от мъки и страдания, Христос едвам носил  кръста Си. Тогава, войниците накарали  някой си Симон  от гр. Киринея, който се връщал от нивата си, да носи кръста. Тежкото шествие пак потерлило за Голгота.
Подир Иисус вървяло голямо множество народи жени, които плачели, като го гледали, как се мъчи.
- Дъщери иерусалимски- казал Иисус- не плачете за Мен, а плачете за себе си и за децата си! Защото ще настанат такива грозни и усилни времена за вас, че ще викате на планините да паднат и да ви затрупат, а на хълмовете- да ви заровят! С тия думи, Иисус предсказал  бъдещите бедствия, които щели да сполетят Иерусалим и жителите му.
Когато стигнали на Голгота, дали на Иисус да пие вино, размесено с течност, горчива като жлъчка, та да не усеща болка, когато го разпъват. Той само вкусил, но отказал да пие, защото искал да страда в пълно съзнание. 
На кръста, след това Му съблекли дрехите и Го приковали на кръста. А Иисус се молил за враговете Си:” Отче, прости им, те не знаят що правят.”
За да направят смъртта на Спасителя по. позорна,разпънали от двете Му страни двама разбойника: единият от дясно, а другият от ляво. По заповед на Пилат, на Иисусовия кръст приковали дъсчица с надпис: “Иисус Назарянин, цар Иудейски” Тя била написана на три езика: еврейски, гръцки и латински.
Като привършили работата си, палачите седнали настрана и си поделили горните дрехи на Иисус,а долната Му дреха, хитона, не искали да късат.  Той бил цял, без шев. Сама, пречистената Му майка била тъкала. За него хвърлили жребия. И тъй се изпълнило пророчеството на Давида: “Разделиха дрехите Му и за одеждите Му хвърлиха жребия.”
До кръста на Иисуса, стояла майка Му и някои други жени, заедно с апостол Иоана, най- обичния ученик на Господа.  Майката Господня тихо плачела и въздишала. Христос ги съгледал и казал на майка си: “Жено, ето твоят син!” После  се обърнал към Иоана и казал: “Ето, майка ти!” Обичният ученик след тези думи взел пречистата майка Господня под своя закрила.
 предоставя Мария Герасова

:

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>