Николай Няголов (живопис) и Николай Савов (скулптура)

  1 – 20 март 2018 г.

В деня на най-българския празник, Баба Марта, в галерия „Аспект“ за пръв път заедно се представят двама обичани пловдивски творци – живописецът Николай Няголов и скулпторът Николай Савов. Представители на едно поколение и на една школа – тази на Великотърновския университет, двамата са свързани не само професионално, но и чисто приятелски.
Идеята за съвместната изложба дойде от Николай Няголов: след успешната им обща изява в галерия „Форум” в София пловдивската публика също да има възможност да се наслади на едно споделено от двамата преживяване. В тази връзка може да тълкуваме символично дори заглавието на картината на Няголов, която той реши да постави върху плаката и поканата – „Споделена ябълка”
В изложбата в „Аспект“ ще бъдат експонирани приблизително двадесет и пет картини и десетина пластики. Творбите и на двамата са плод на работата им през последните една-две години и не са показвани пред публиката в Пловдив.
Николай Няголов се презентира с картини предимно среден и малък формат, няколко от които са показани за пръв път на изложбата в София, а останалите ще имат своя дебют в пространството на галерия „Аспект“. Тематично живописните му платна продължават да изследват идеята на предишната му изложба, наречена от него „Серендипити”, а именно – да търси и пресъздава в картините си щастливите случайности, доброто и позитивното, да ни убеждава, че да споделяш, е нещо прекрасно и обогатяващо.
Бронзовите пластики на Николай Савов са обединени в три цикъла: „Пазителите”, „Движещи се обекти” и „Времето”, като в последния представя уникални пластики часовници.
Съвместната изява на двамата адаши в галерия „Аспект“ ще продължи три седмици. Изложбата може да бъде видяна до 21 март 2018 г.
 предоставя Мария Герасова

Nikolay Nyagolov Spodelena-yabalka

Nikolay Savov

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>