ПОГРЕБЕНИЕ ХРИСТОВО

(Матей 27; 57-66; Марко 15; 42- 47; Лука 23; 50-56; Иоан 19; 31- 42 )
Слънцето вече клоняло на залез.Настъпила вечерта пред великата пасхална събота.За да не останат телата на кръстовете, членовете на синедриона   помолили Пилата да ги свалят, преди да се стъмни, та кървавото зрелище да не помрачава  светлият им празник.  Палачите пречупили пищялите на разбойниците, за  да издъхнат по- скоро.  Когато дошли при Иисуса,видели, че е умрял, не Му пробили пищялите, но единият от войниците пробол с копие  ребрата Му, отдето изтекло кръв и вода. 
Вечерта дошъл при Пилата един праведен човек и таен Иисусов ученик, на име Иосиф от град  Ариматея и поискал позволение  да погребат тялото Му. Пилат позволил. Иосиф  имал градина недалеч от Голгота. В скалите на тая градина  имало пещера- а в нея новоиздълбан гроб, гдето още никой не бил полаган.  Иосиф заедно с Никодим,също таен ученик на Иисуса  свалили тялото на Голгота от кръста, помазали го с благоуханни масла, обвили го с чисто платно и го положили в гроба, а входа затворили с голяма плоча. 
В събота сутринта, членовете на синедриона се събрали при Пилата и му казали: “Господине,спомнихме си, че Оня измамник, още приживе беше казал, че подир три дини ще възкръсне. Ето защо заповядай да се пази гробът до третия ден, да не би учениците Му  да отидат нощем да Го откраднат и да кажат на народаче е възкръснал. 
Пилат им казал: “Имате стража; идете и  запазете гроба, както знаете!”
И те отишли, запечатели гроба и поставили стража.
 предоставя Мария Герасова

 

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>