НАРОДИТЕ НА МЕСОПОТАМИЯ И ШУМЕР

Народите, които населяват Месопотамия между 3200 и 500г. пр. н.е. са заели видно място сред най-изобретателните  и влиятелни народи и са допринесли значително за напредъка на човечеството. Освен автори на изобретения, месопотамците са  и задълбочени мислители в духовния живот.нововъведенията им в теологията , правото, астрономията и повествователната литература, полагат основите на следващото развитие в области на мисълта и “изразяването.„ Разбира се, месопотамците имат и отрицателни качества: войнолюбие и неприемливо изкуство, изразяващо тяхната дейност  в това направление, независимо от това със своите дела и документи, те стават основатели, в дела и документи на глава първа в историята. 
Между 3500 и 3200 г. пр. н. е., земята между Тигър и Ефрат (Месопотамия) става цивилизована територия. Съществуването на обществото и културата на населяващите я племена и народи е изградено на базата на тогавашните градове. Времето 3200-3000 г. пр. н. е. известно като “Шумерската ера” отразява събитията в тогавашната най- развита част от Месопотамия- Южен Шумер. Тази част представлява област с мочурливи низини с площ колкото щата Масачузетс в САЩ. През периода 3200-3320 г. пр. н. е.  Шумер няма единно управление.Областта е осеяна с много градове- държави, най- значими от които са Урук, Ур и Лагаш. Към 2320 г. пр. н. е.,Шумер е завладян от могъщ воин от област Акад, от Северна Месопотамия , името на който не ни е известно.Знаем само титлата му Саргон и това, че съвременниците му са го наричали Саргон Велики. Към 2130 г. пр. н. е. Шумер възвръща независимостта  си и навлиза в епоха на своето “възраждане”, което продължава до към 2000 г. пр. н. е. под господството на царете на Ур.
Тук пренасят със себе си високата  материална и духовна култура протобългарските племена,дошли от преселението им  от Балканите,Кавказ, Волго- Уралието и Североизточна Азия.Тяхното присъствие в историческата хроника е отразено, но под различни имена.Това принизява ролята на конните племена, пряко участвали в развитието и процъфтяването на високоразвитата цивилизация в Мала Азия и особено в Месопотамия.И тук, както и в долината на река Нил и на Балканския полуостров, цивилизацията не е само дело на шумери, акадци, а и много племена трайно отседнали по тези места.
д.и.н Сергей Иванов
 предоставя Мария Герасова
 

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>