ВЪЗРАЖДАНЕ НА ВАВИЛОН

Наред с календара и колелото, Шумер завещава на последвалата го Западна цивилизация и писмеността, като постоянен процес на развитие в периода 3500- 2800 г.пр. н. е.Този период е период  на преминаване от изображение на идеи чрез пиктограми към писмеността(клинопис). Тази единствена писмена система на Месопотамия се ползува до 500 г. пр. н. е.   Клинописните текстове са отпечатани върху глинени плочки. От тях 90 на сто се отнасят  към литературата, като диалози, поговорки, химни и фрагменти от митове.
През шумерската ера вярванията в  боговете са се развивали постоянно, както и да са се развивали боговете. Шумерските храмове господстват през целия период до 2000 г. пр. н. н. Те се възвишават  над градовете и над целия равнинен хоризонт на Шумер,построени от глинени блокове и тухли. Някой от боговете стават покровители на градовете, други повелители на различни сфери като: небето, земята и подземния свят. Само един от тях- Енил е бил повелителят на всички богове.
Слез завладяване  на Шумер от Саргон Велики (2316- 2261г.пр. н. е.),с която се поставя началото на междудържавно съперничество,шумерските божества придобиват политически характер,а храмовете-”зикурати”са”държава на държавата”.Поставя се началото тази ерата  от робството.
Въпреки възраждането на Шумер, поради недостатъчното внимание към екологичния фактор,настъпва осоляване  на почвата на  шумерската икономика запада.В историята   на Месопотамия настъпва Старовавилонската ера (2000- 1600 пр. н. е.) Не само преходът на шумерско  към вавилонското господство е бил последен, но и когато Вавилон е бил на върха на своя разцвет (1770г. пр.н.е.), културата му не се е различавала особено много от  предхождащата  го шумерска култура. Шумер вече е под семитското господство. Центърът на цивилизацията  е изместен на север  към Акад и  се съзреточава за дълъг период в нововавилонския град Вавилон. Основател на вавилонската цивилизация е безспорен неин най- велик владетел е Хамурапи (177792-1750 г. пр. н. е.). В Ак Кад- божествената “горна земя”,езикът се изменя на база на семитския език.
д.и.н. Серегй Иванов
предоставя Мария Герасова

 

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>