Ница и Пловдив заедно по пътя към ЮНЕСКО

Експерти от френския град Ница и Пловдив ще обменят опит в сферата на реставрацията и опазването на културните ценности. В момента и двата града кандидатстват за вписване в листата на Световното недвижимо културно наследство към ЮНЕСКО.
С Голямата и Малката базилики Пловдив вече е в индикативната листа на ЮНЕСКО. В нея попада и френският град Ница.
Америк   Жоди, представител на мисията “Ница световно културно наследство” в Пловдив: ”Град Ница в момента изгражда кандидатурата си за ЮНЕСКО върху един обект, който е много широк, пространен – старият и новият град Ница. Главно неговото развитие от 18-и век благодарение на туризма. Става дума за голям брой сгради.”
Най-голямото богатство на Голямата базилика в Пловдив са разкритите над 2000 квадратни метра мозайки. Други 800 квадратни метра са демонтирани и реставрирани. Предстои да бъдат експонирани на терен.
Америк Жоди, представител на мисията “Ница световно културно наследство” в Пловдив: ”Невероятно е, че подобен вид мозайки са запазени в такова състояние и с такова качество. Важното оттук насетне е да се направи един адаптиран подход за презентацията, за да може тя да стигне до възможно най-широк кръг от публика.”
Елена Кантарева, художник реставратор: ”Предстои да подготвим така нареченото номинационно досие. Това е дълъг процес. Ще отнеме около година и половина, за да продължим нататък.”
Бившият френски сенатор Ив Дож е сред експертите, които помагат с опита си за изработването на актуална законова рамка за опазване на културното наследство в България.
Пиер Гийме, културен аташе: ”В България има някои изключително красиви квартали и паметници на културата, които започват бавно да изчезват, и затова е нужно много навременно действие. Бившият сенатор Ив Дож, представяйки закона във Франция, който преди 20 или 30 години е бил в основата на опазването на културното наследство, идва тук с идеята да се стигне до нещо качествено и адаптирано, спрямо българския случай.
На открита изложба край разкопките на Форума на Филипопол пловдивчани могат да видят част от обектите, с които Ница кандидатства, за да стане част от Световното културно наследство.
http://news.bnt.bg/bg/a/nitsa-i-plovdiv-zaedno-po-ptya-km-yunesko

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>