СТУД

 Екстремните климатични условия усложняват адаптацията на човешкия организъм.Функционираме най- добре при нормални температурни разлики. Силният вятър,обилните валежи,  природните  катаклизми ни „извеждат“ от комфортната зона.Сякаш, умерения климат е най- подходящ за поддържане в норма на нашите жизнени показатели.Аномалиите  на вътрешната среда не само  са източник на напрежение и стрес.Проблемите в работата, тежките дилеми, пред които се изправяме в живота , критичните ситуации, в които изпадаме ни захвърлят в зона на несигурност, от която трудно можем да се измъкнем.И тогава, често ни обзема „безразличие“ и „апатия“ към заобикалящия свят и нас самите.Изисква се характер,за да се справиш с препятствията на пътя си.
Нерядко, студеното време навън „хармонира“ със „студа“ във всеки от нас.Но, той има и други по „полезни“ свойства.Ниската температура може да запази за по-дълго време храните,които консумираме,обектите на научни изследвания, дори е в състояние да укрепи нашия организъм.Хладнокръвието от друга страна е необходимо условие, за да се справим с напрежението и намерим най- доброто решение.
ducbochetunil2Jacque Dubochet/Жак Дюбоше /8.06.1942 / е швейцарски биофизик. Започва обучението си във Висшето политехническо училище /Лозана-Швейцария/,което завършва през 1962 година със степен по физическоинженерство.  През 1973 година, защитава доктората си по биофизика в Университетите на Женева и Базел /Швейцария/.През 1978- 1987 година е лидер на изследователска група в Европейската молекулярна лаборатория /Хайделберг-Германия/.От 1987 до 2007 година е професор в Университета на Лозана.От 2007 година е почетен професор.
Той е един от създателите на крио-електронната микроскопия, крио-електронната томография и крио-електронната микроскопия с висока разделителна способност.Крио в буквален превод означава студ.
Тези нови научни инструменти позволяват да се изследват дебели обекти,като се разрязват на по тънки секции,които се замразяват.По този начин, може да се идентифицира индивидуалната структура на протеиновите комплекси или съставните части на вирусите
 Дюбоше открива начин да замрази тънки пластове вода, преди тя да се е трансформирала в кристали.Така съумява да идентифицира първичната структура на жизненоважни за функционирането на човешкия организъм вещества и комплекси.
През 2017 година получава Нобелова награда за физиология и медицина, за развитието на крио-електронната микроскопия- техника чрез която се изпращат снопове от електрони към протеините,които са замразени в разтвори и по този начин се разкрива структурата на биомолекулите.
Това откритие намира широко приложение във всички области на физиологията и биофизиката,както и в други научни сфери.
Жак Дюбоше „предизвиква“ студа ,за да разкрие фините механизми на функциониране на жизнените процеси!
 Автор: Георги Караджов   

 

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>