СВЕТИЯТ ДУХ СЛИЗА

(Деяния  2;1-41)
След раздялата със своя обичан Учител, апостолите се настанили в една голяма къща в Иерусалим. Там прекарвали в молитва, заедно с майка Господня, и очаквали обещания Утешител- Светия Дух.
Pentecost_Rabula_6v
Дух Светий пада над апостолите
Рано сутринта около 9 часа а Петдесетница, апостолите били събрани на молитва. Денят бил тих и спокоен. Но неочаквано от небето се чу силен шум, като че ли вятър бучи, който шум изпълнил стаята. Върху главите на апостолите се явили светещи пламъчета, като огнени езици. Това бил Светий Дух, който излял дарове  на Божествена благодат в душите на апостолите и им дал сила и мъжество на проповядват Христовото учение. Апостолите почувствали сили и способности да говорят на разни чужди езици, които по- рано не знаели. 
В тоя ден, по случай великия празник Петдесетница, в Иерусалим имало много чужденци, дошли на поклонение от далечни страни. Като се чуло бученето на вятъра, много народ се събрал пред къщата, гдето били Иисусовите ученици.Всички питали, какъв е тоя шум, а апостолите отговаряли всекиму  на неговия език. Чужденците се чудели и не могли да си обяснят,  как тия неуки галилейски рибари могат да говорят  на толкова чужди езици. Някои, като не разбрали  добре какво става, почнали да се подиграват   на апостолите и да казват, че са се напили със сладко вино.
Апостол Петър, изпълнен с Дух Светий се изправил пред народа и с пламенни думи обяснил смисъла на станалото събитие.
- Иудейски мъже- казал ой, вие всички, които живеете в Иерусалим! Ние не сме пияни, като вие мислите, защото часът сега е девет. Вие познавате Иисуса  от Назарет. Който направи толкова личби и чудеса между нас.  Вие Го хванахте, приковахте Го с ръцете на престъпници и Го убихте. Но Бог Го възкреси, като Го освободи от болките на смъртта. Всички ние сме свидетели  на славното Му възкресение. Със силата на Божията десница,Той се възнесе на небето  и днес ни изпрати обещание Дух Светий и изля това, що вие чувате и виждате сега.”
Вдъхновената реч на апостолите подействала на всички слушатели.”Що да правим, братя?”- попитали мнозина.
- “Покайте се”, отговорил апостол Петър и всеки от вас да се кръсти в името на Иисуса Христа  за прошка на греховете, и ще получите даровете на Св. Дух.”
Същият ден повярвали на Христа и се кръстили  около 3000 души.
предостави Мария Герасова

 

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>