ДЪРЖАВА НА ХУРИТИТЕ

По това време в Двуречието  имало две велики държави.  Едната от тях- тази на семитите, с център Вавилон, наложила влиянието  си и властвала над цялата  южна и средна част  на Месопотамия. Другата е в центъра на град Мари, с цар Зимрилим, току що освободила се от Асирия.  Той се наричал “владетел на северната страна”. Дворецът на царя в Мари бил “чудо на света”. Неговите владения  включвали Ебра и редица други градове по Ефрат. Под негова власт били скотовъдните племена на Сирийската степ.
Поддържал връзки с островите Кипър и Крит, с господарите  на Средиземно море през този период- критяните.
Поради нарушаването  на мирния договор между Мари и Вавилон през 1759 г. пр. н. е. Хамурапи завладява столицата и по- голяма част от владенията на Зимрилим. След падането на Акадската  неизбежно се възстановява  и държавата Мари- държавата на хуритите, но при хамурапи и неговите наследници  престава да съществува и тя.
Съседните  на древно българските племена  кутии- каситите- от земите на юг край Каспийско море, е продължение на повече  от хилядолетие и половина нахлуват във Вавилон. Най- известният ни вожд Гандиш, си присвоява титлата цар. Каситите създават Средновековното царство на Вавилон. Тяхната династия е управлявала  страната от 1742 до 1155 г. пр. н. е.
При каситският вожд Агум II (1505  до 1571 г. р. н. е) каситите се настаняват във Вавилон, а после завладяват  и цял Шумер и Месопотамската степ в областта  на Горен Ефрат. В един надпис, той гордо съобщава, че е докарал от страната Хана (Метани) статуите на Мардук и Сарпанит, украсил ги със златни одежди , скъпоценности и великолепни корони, и отново ги поставил  в храма Е- Сагил във Вавилон.
За държавата Митана съобщават и в историята на Месопотамия, Египет и Хетската държава.
Каситите управляват Месопотамия, както и древните българи кутии са управлявали шумери и акади, в продължение на едно столетие.
След разрушаване на цветущия град Мари и двореца на цар Зимрилим,този клон от хуратите се преселили на север, а друга често останали в земите на Северна Сирия.
д. и. н. Сергей Иванов
предоставя Мария Герасова

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>