Ремонтират стари сгради

 в центъра на Пловдив с евросредства

100-годишни жилищни сгради в центъра на Пловдив, които са в окаяно състояние, ще бъдат обновени с европейски средства по програмата “Региони в растеж”. До момента над 90 сдружения на собствениците са подали документи за реставриране на красивите фасади и текущи ремонти по тях. С приоритет за финансиране ще бъдат къщите паметници на културата.
 Пловдив
Къщите по централната пешеходна улица на Пловдив са част от ансамблов паметник на културата. В този участък 40 жилищни сгради чакат да бъдат обновени. Тази е била частично ремонтирана преди 20 години, казва един от шестте собственици.
Вселин Танев – председател на сдружението на собствениците: ”Сградата е в добро състояние, само че фасадата и покривната част са малко зле и то се вижда на пръв поглед. Има нужда от нова покривна конструкция и да се оправят фасадите най-вече.”
Освен фасадите, повечето сгради са с олющени мазилки и частично разрушени тераси.Георги Стаменов – кмет на район “Централен”: ”Самата програма ще покрие и ще възстановяване на цялата фасада, смяна на дограми спрямо тези, които бъдат одобрени от Министерство на културата, било то дървени, било то ПВЦ, както и намеса в покривните конструкции с цел съхранение на всеки един ансамблов паметник върху, които има намеса.”
Всички ремонтни дейности ще бъдат одобрени с Националния институт за паметници на културата. Съгласувателните процедури трябва да приключат до края на тази година, а през следващата ще започнат ремонтите на самите сгради.
http://news.bnt.bg/bg/a/remontirat-stari-sgradi-v-tsentra-na-plovdiv-s-evrosredstva

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>