Последната теория на Стивън Хокинг за Големия взрив бр.207

Последната теория на професор Стивън Хокинг за произхода на Вселената, която той работи в сътрудничество с професор Томас Хертог от KU Leuven, е публикуван днес в списание Journal of High Energy Physics.
Теорията, която беше представена за публикуване преди смъртта на Хокинг по-рано тази година, се основава на струнната теория и прогнозира, че вселената е крайна и далеч по-проста, отколкото много теории за Големия взрив казват.
Професор Хертог, чиято работа беше подкрепена от Европейския съвет за научни изследвания, обяви новата теория на конференция в университета в Кеймбридж през юли миналата година, организирана по случай 75-ия рожден ден на професор Хокинг.
Съвременните теории на Големия взрив предричат, че нашата местна вселена се е появила с кратък спад на инфлацията – с други думи, малка част от секундата след самия Голям взрив, вселената се разширява с експоненциален процент.
Резултат от снимката за Стивън Хокинг Окончателна теория за Големия взрив
Все пак се смята, че когато инфлацията започне, съществуват региони, където никога не спира. Смята се, че квантовите ефекти могат да запазят инфлацията завинаги в някои райони на вселената, така че в световен мащаб инфлацията да е вечна.
Следващата част от нашата вселена би била просто гостоприемна джобна вселена, регион, в който инфлацията приключи и се формират звезди и галактики.

Multiverse

 

Холографското разпределение на вероятностите в модел на двойна играчка на вечната инфлация, като функция на свързването на масовата деформация ~ m2, която е двойна за масата на скалар, и смачкването А на бъдещата граница, която параметризира количеството асимптотична анизотропия. Разпределението е плавно и нормализирано за цялото конфигурационно пространство и потиска силно анизотропните бъдещи граници. High Energ. Физ. (2018) 2018: 147. doi: 10.1007 / JHEP04 (2018) 147

“Обичайната теория за вечната инфлация прогнозира, че нашата вселена в света е като безкраен фрактал с мозайка от различни джобни вселени, разделени от надуващ се океан”, каза Хокинг в интервю миналата есен.
“Местните закони на физиката и химията могат да се различават от една джобна вселена до друга, която заедно ще формира мултивселеност.
Но никога не съм бил фен на мултивселената. Ако мащабът на различните вселени в мултивселената е голям или безкраен теорията не може да бъде тествана. ”
В новия си доклад Хокинг и Хертог казват тази сметка за вечната инфлация, тъй като теорията за големия взрив е погрешна. ”Проблемът с обичайната сметка на вечната инфлация е, че тя приема съществуваща фонова вселена, която се развива според теорията на Айнщайн за общата теория на относителността и разглежда квантовите ефекти като малки колебания около това”, каза Хертог.
“Динамиката на вечната инфлация обаче унищожава разделението между класическата и квантовата физика. В резултат на това теорията на Айнщайн се разпада във вечната инфлация. “
“Предполагаме, че нашата вселена, на най-големите мащаби, е сравнително гладка и глобално ограничена. Така че не е фрактална структура – каза Хокинг.
Теорията за вечната инфлация, която Хокинг и Хертог изтъкват, се основават на теорията на струните: клон на теоретичната физика, който се опитва да съгласува гравитацията и общата теория на относителността с квантовата физика, отчасти като описва фундаменталните съставки на Вселената като малки вибриращи струни.
Техният подход използва концепцията за низовата теория на холографията, която постулира, че вселената е голяма и сложна холограма: физическата реалност в определени 3D пространства може да бъде математически намалена до 2D проекции на повърхността.
Резултат от снимката за Стивън Хокинг Окончателна теория за Големия взрив
Хокинг и Хертог разработиха вариант на тази концепция за холография, за да разкрият измерението на времето във вечната инфлация. Това им позволява да опишат вечната инфлация, без да се налага да разчитат на теорията на Айнщайн. В новата теория вечната инфлация се свежда до едно времево състояние, определено на пространствена повърхност в началото на времето.
“Когато проследим еволюцията на нашата вселена назад във времето, в един момент стигаме до прага на вечната инфлация, където нашето познато понятие за време престава да има някакво значение”, каза Хертог.
По-ранната “безгранична теория” на Хокинг прогнозира, че ако се върнеш във времето до началото на вселената, вселената се свива и затваря като сфера, но тази нова теория представлява стъпка от предишната работа. - Сега казваме, че в миналото има граница – каза Хертог.
Хертог и Хокинг използваха новата си теория, за да извлекат по-надеждни прогнози за глобалната структура на Вселената. Те предсказаха, че вселената, която излиза от вечната инфлация на миналата граница, е крайна и далеч по-проста от безкрайната фрактална структура, предсказана от старата теория за вечната инфлация.
Техните резултати, ако бъдат потвърдени от по-нататъшна работа, биха имали дълбоки последици за парадигмата на мултивселенията. ”Не сме стигнали до една уникална вселена, но нашите открития предполагат значително намаляване на мултивселенията, до много по-малка гама от възможни вселени”, каза Хокинг.
Това прави теорията по-прогностична и изпитателна.
Резултат от снимката за Стивън Хокинг Окончателна теория за Големия взрив
Хертог сега планира да изучи последиците от новата теория на по-малки мащаби, които са в обсега на нашите космически телескопи. Той вярва, че първичните гравитационни вълни - вълни в космоса – генерирани при излизане от вечната инфлация, представляват най-обещаващите “пистолети за пушене”, за да тестват модела.
Разширението на нашата вселена от самото начало означава, че такива гравитационни вълни ще имат много дълги дължини на вълната извън обхвата на текущите LIGO детектори. Но те биха могли да бъдат чути от планираната европейска космическа обсерватория за гравитационни вълни, LISA, или да се видят в бъдещи експерименти, измерващи космическия микровълнов фон.
http://sciencetechworld.com/stephen-hawkings-final-theory-big-bang/

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>