ЕЛИТАРЕН

Живеем във времето на средните възможности.Мнозинството имат познания в различни сфери, но най- вече в тази,където работят.Информацията е изобилна,но не може да бъде разбрана от всеки.По- голямата част от хората могат да четат, но много по-малко сред нас са способни да разберат прочетеното.Заобикалят ни фалшиви новини и дезинформация, но мнозина от нас не могат да ги разграничат от истината..Дали това се дължи на образованието,семейната среда,личностните качества на всеки индивид няма толкова голямо значение.Истинското познание се среща твърде рядко и това е голям проблем, защото до качествени решения на проблемите се стига,когато   бъдат разбрани и дефинирани.“Усредненото“ знание не ни позволява да откриваме най- точните и правилни решения.

Тогава вниманието се насочва към елита- хората,които управляват процесите или в най- голяма степен могат да влияят на тях.Говорим за „просветеното“ лидерство,което може да ни изведе на качествено ново ниво на развитие.Историята показва,че големите,истински лидери са малцинство.

AVT_Etienne-de-Senancour_8005Etienne Jean Baptiste de Senancour / Етен де Сенанкур//16.11.1770- 1846 / е френски есеист и философ.От ранно детство има сериозни здравословни проблеми.Баща му е кралски контрольор на финансите и съветник.Етиен бяга от Франция в Швейцария през 1789 година, за да не стане свещеник,каквото е желанието на баща му.

Отсъствието му от Франция в навечерието на Френската революция се възприема като враждебен акт спрямо нея и е включен в списъка на „емигрантите“.От време на време посещава родината си,но не успява да запази значителното състояние,оставено от баща му.

В 1799 година в Париж публикува книгата си „Размишления върху първичната природа на човека“.Това е първото произведение на романтизма в европейската литература и култура.

През 1801 година отново в Париж започва най- важното си произведение „Оберман“,което завършва в 1803 година в Швейцария.То е във формата на писма,написани от самотен и меланхоличен човек,който живее в отдалечена долина на провинция Юра /Франция/.В тях, той признава неспособността си да бъде и прави това,което иска.През1805 година публикува трактат за любовта,в който атакува възприетите социални конвенции.След второто издание на „Изследване върху историята на моралните и религиозни традиции“/1827/,в което описва Исус като „млад мъдрец“,обвинен от държавен обвинител за  уронване престижа на религията.Осъден е на 9 месеца затвор,но присъдата е отменена след обжалване.

Новото издание на „Оберман“през 1833 година, предизвиква сензация.Великият критик Сент Бьов и великата писателка Жорж Санд пишат възторжени отзиви.Според критика Георг Брандес- „Оберман може да бъде разбран само от високо интелигентни и чувствителни духове.“

Героят на Сенанкур упражнява огромно влияние върху интелектуалния елит на Стария континент и до днес.Той става символ на неразбрания интелектуалец.

Със своя живот и творчество Сенанкур доказва, че от „неразбирането“ на интелекта страда не само той, но и заобикалящата го среда!

Автор: Георги Караджов

 

 

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>