10 ползи от рибеното масло за здравето бр.208

10 ползи от рибеното масло за здравето
Според данни на Световната здравна организация една трета от всички смъртни случаи по света са причинени от заболявания на сърдечно-съдовата система. В същото време жителите на далечните северни държави в по-голямата си част дори не са чували за подобни проблеми. На какво се дължи това?
Тайната е в продукт, добре известен на всички ни – рибеното масло. То е богатото на омега-3 и омега-6 мастни киселини, както и на безценни витамини и минерали. Поради тази причина то е считано за незаменим съюзник за превенция на сърдечно-съдови заболявания, при стрес, проблеми със зрението и костите.
Рибено масло може да си набавим чрез храната или под формата на хранителна добавка. Ето 10 положителни промени, които ще настъпят в организма ви, ако започнете да приемате рибено масло всеки ден.
1. Намален риск от сърдечни заболявания
10 ползи от рибеното масло за здравето
Изброяването на полезните свойства на рибеното масло винаги започва с положителния му ефект върху нивото на холестерола в организма – количеството на „вредния“ холестерол намалява. Омега-3 и омега-6 мастните киселини в рибеното масло намаляват риска от сърдечни заболявания, като понижават нивата на триглицеридите, забавят образуването на плака по стените на артериите и понижават нивото на кръвното налягане.
2. Подобрява мозъчната дейност
10 ползи от рибеното масло за здравето
Редовната употреба на рибено масло стимулира и подобрява мозъчната дейност, спомага за подобряване на концентрацията.
3. Подсилва имунитета
10 ползи от рибеното масло за здравето
Допълнителният източник на омега-3, съдържащ се в рибеното масло, насърчава производството на вещества, които подсилват имунитета и помагат на организма да се справи с инфекциите. 
4. Повишава издръжливостта
10 ползи от рибеното масло за здравето
При редовен прием на рибено организмът започва активно да използва мазнините като енергия по време на продължителна тренировка. По този начин гликогенните резерви в организма ни се запазват, което увеличава времето за интензивно натоварване на спортуващите.
5. Намалява риска от заболявания на опорно-двигателната система
10 ползи от рибеното масло за здравето
Още в средата на миналия век учените забелязали, че хората, които живеят в близост до морето и често се хранят с риба, страдат по-малко от болки в ставите. Това се дължи на рибеното масло, което увеличава еластичността на костите. И ако при лечението на артрит, рибеното масло не е особено ефективно, то в областта на превенцията то е доказало своята полезност.
6. По-бързо възстановяване
10 ползи от рибеното масло за здравето
Омега-3 мастните киселини имат свойството да облекчават възпалителните процеси в организма и болката в мускулите след тренировка. Рибеното масло предпазва нервните клетки и увеличава техния живот. Всичко това няма да ви направи Супермен, но определено ще ви помогне да тренирате по-често и с по-повече натоварване.
7. При стрес
10 ползи от рибеното масло за здравето
Полинаситените киселини, които се съдържат в рибеното масло увеличават производството на серотонин – хормонът, който отговаря за доброто ни настроение. В някои случаи рибеното масло дори се предписва на деца с хиперактивност и дефицит на внимание. Според други данни, рибеното масло може да повлияе позитивно на състоянието на пациенти с шизофрения и други психози.
8. Подобрява зрението
10 ползи от рибеното масло за здравето
Рибеното масло често се препоръчва при различни проблеми със зрението – глаукома, синдром на сухота в окото, загуба на зрение с напредване на възрастта. Все пак рибеното масло не трябва да се възприема като пълноценно лекарство, но несъмнено приемът му влияе положително на различни очни заболявания.
9. Допълнителен източник на витамини и минерали
10 ползи от рибеното масло за здравето
Освен всичко останало рибеното масло съдържа цял комплекс от витамини и минерали. От тях най-ценни са витамин А, който подхранва косата и ноктите, като и витамин D, който помага при проблеми с белите дробове, при рак, остеопороза, диабет и много други.
10. Намалява теглото
10 ползи от рибеното масло за здравето
Редовният прием на рибено масло потиска апетита и създава усещане за ситост след хранене. Различни изследвания доказват, че то дава енергия и помага за по-бързото разграждане на мазнините в организма ни, което го прави безценен съюзник в борбата с килограмите.
https://www.10te.bg/zhivotat/10-polzi-ot-ribenoto-maslo-za-zdraveto/

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>