Древна жителка на Филипопол, бр.210

Зловеща находка от историята на Пловдив откриха археолози край Митрополията  

Древна жителка на Пловдив стиснала бронзова фигурка на богинята Афродита, преди готите да я убият
Зловеща находка от историята на Пловдив откриха археолози край Митрополията СНИМКИ
Бронзова фигурка на богинята Афродита (Венера) е стискала в ръка древната жителка на Пловдив в предсмъртен ужас преди готите да я убият, заедно със съпруга и детето й. Тази ужасяваща сцена от готското нашествие през 251 г. сл. Хр. впечатли археолозите на обекта до Митрополията. Археологическият екип на Елена Божинова и Камен Станев намери попадна на зловещ епизод от варварското нашествие, при което Филипопол е напълно разрушен и опожарен.
3-годишното дете е пронизано със стрела, а родителите му са посечени, уточни пред Plovdiv Time Елена Божинова. Мъжът е държал в ръцете си монети, а 18-годишната жена – статуетка на богинята. Фигурката е изработена от бронз, а Венера носи на врата си златно колие. Статуетката е дадена за реставрация. Жената е носела на ръцете си и две бронзови гривни.  
 Филипополското семейство е избито, домът им е опожарен и се е срутил върху тях. Вероятно не е имало кой да ги извади, тъй като и техните роднини са били убити, смята археологът. При разкопките от този период в града почти навсякъде излизат подобни сцени – пластове от горели останки с дебелина между 1 и 2 метра.
„Градът е разграбен и опожарен. Филипопол е горял като една огромна клада. Всичко е сринато и след това гладът се възстановява с нова планировка и нови сгради, които нямат нищо общо с предишните”, допълни Божинова.
Другите находки на територията на обекта са улица, няколко представителни сгради, канализация и водопровод са вече от 4-ти век. Вероятно е била една от централните улици на града, много широка, на нея са били разположени богати сгради с представителна архитектура и декорация, които може да са обществени, или домове на богати хора. Намерени са и над 300 монети.
„Всеки обект си има своята ценност за въстановяването на планировката на града, динамиката на развитие в различните периоди, как се е разраствал и свивал през годините Филипопол. Този обект е едно бижу с изключително представителни неща”, смята Елена Божинова.
Триумфалната арка предполагаемо от 1-ви век след Христа е монументално и величествено съоръжение, което не всеки ден се разкрива. Това е втората открита арка не само за Филипопол, но и за цяла България. Тя дори е по-добре запазена от тази на Източната порта, допълни тя.
Триумфалната арка се е издигала над една от главните улици на античния град.  До нея бе открит и древногръцки надпис, изсечен от управителя на провинция Тракия и възхваляващ император Диоклециан (284-305 г.). Надписът, който бе разчетен от Николай Шаранков, гласи:
„На нашия господар, най-благочестивия Гай Валерий Диоклециан – щастлив, непобедим Август. Посвещава пресъвършеният Емилий Александър, управител на провинция Тракия, отдаден на неговата божественост“.
На обекта са намерени и множество мраморните елементи от арката, която се е срутила и паднала върху улицата. Някои от късовете са използвани при по-късно строителство, но голяма част са  останали на мястото. По-голямата част от уникалната арка е под тротоара на булевард „Цар Борис III Обединител”.
„Ако продължим разкопките, със сигурност ще се открият още детайли и орнаменти, които биха позволили възстановка на триумфалната арка”, категорична е Елена Божинова. Разкопките приключиха и съдбата на безценното съоръжение вече е в ръцете експертната комисия на Министерството на културата, която тази седмица ще огледа обекта.

https://trafficnews.bg/kultura/zloveshta-nahodka-istoriiata-plovdiv-otkriha-arheolozi-krai-104881/

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>