Къща на Верен Стамболян – Пловдив

Резултат с изображение за къща Стамболян Старият град Пловдив
Се намира в източния склон на Джамбаз тепе. Внушителната по размери и външна украса, къщата на Верен Стамболян, известна през 70-те и 80-те години на миналия век, като Къщата на художниците в Пловдив. Тук е кипял истински културен живот – организирали са се пленери и изложби, които я превръщат в международен културен център. Сградата се издига в задната част на двора, фасадата й привлича вниманието с изящния рисунък, със светлосенки на орнаментите.

През 2010г тук беше приютена и постоянната експозиция с произведения на Димитър Киров. Той е от пловдивската школа и един от най-ярките представители на българското изобразително изкуство през 60-те и 70-те години, чието творческо наследство има новаторски дух. Творческите му постижения са в сферата на изящното и декоративно - монументално изкуство. Авторът е носител на множество национални, международни награди и отличия. В експозицията са поместени едни от най-добрите образци на теми и етапи от неговото творчество. На двора са представени мозайки на тема “любими градове”.

Имено това привлече “Съюз Духовно възраждане- България” да представи рисунките от трите национални кънкурса “Носията”  по проект “Деца на бъдещето”. Рисунките на децата излъчват такава ярка светлина и огряват двете зали. Те ни пренасят в онова минало, когато нашите баби  са се кипрели. Носели ги по прели и седенки, в дома, на полето и по жътва. Ето, това е българското, нашето, истинското. Това е България. Този конкурс внася нови тонове в съзнанието на подрастващите. Това ги учи на любов към родното.
Къща Верен Стамболян – постоянна експозиция на Димитър Киров
 Изложбата ще остане и през лятото
 Взаимствено  е от интернет къща Стамболян
подготви Мария Герасова

 

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>