Нина Петрова и Иво Петров

 Покана

  изложба живопис 13 – 30 юни 2018 г.
Трета самостоятелна изложба в галерия „Аспект“ и в Пловдив откриват Нина и Иво Петрови – артистично семейство, което се издържа само с рисуване. Двамата художници са представители на плевенската школа, известна със своите традиции и големи имена в българската живопис. Завършили са тревненското училище за приложни изкуства, а след това – живопис във Великотърновския университет. Живеят и работят в Плевен. Представят творбите си предимно в чужбина, основно във Франция, Испания и Русия.
Нина и Иво работят в сферата на фигуралната живопис с подчертан ретро привкус. Като творци те са силно повлияни от Бел епок – периода преди Първата световна война, характеризиращ се с ускорен технически прогрес, икономически растеж, мир в политическите отношения, разцвет на културата и изкуството в много европейски страни, преди всичко Франция и Великобритания. Това е златната епоха на автомобилостроенето и въздухоплаването, на малките кафенета и кабарета, време на разцвет на фотографията, зараждането на киното, значителни успехи на науката, археологическите проучвания и модернизма в изкуството. Бел епок се характеризира и с известна доза носталгия и понякога на него се гледа като на изгубен рай. Общото настроение е оптимистично, примесено с безгрижие.
Нина и Иво ценят маслените бои заради тяхната пластичност и гъвкавост, Нина с времето се ориентира към едноцветното рисуване, като прибягва по-рядко до нюанси. Иво напротив – сякаш по интуиция противопоставя на носталгията ярки, весели цветове. Двамата художници работят върху героите и върху общата композиция на картините, за да пресъздадат ретро атмосфера.
Докато Нина претворява с безспорна елегантност една нежна тъга, смесена с оптимизъм, отвежда ни в свят на старовечен чар, в който заедно живеят поезията, женствеността и загадъчността, Иво залага повече на сюжетността, на загатнатата еротика и яркото излъчване на своите персонажи. Всичко, идващо от миналото, е вдъхновение за Нина: снимките, филмите, постерите, старите семейни саги и ценностите от миналото са също неин творчески извор. Иво не само разказва истории, наситени с много цвят, детайл и типични за ар-деко орнаментика и символи, но и често заявява позиции. Нина е самата деликатност, Иво е избухване на идеи и страст – все доказателства, че противоположностите се привличат не само в живота, но раждат и успешни творчески тандеми.
Артистичното семейство рядко прави изложби в България, още повече заедно. Но галерия „Аспект“ е специално място за тях и както Иво споделя в едно интервю: „Единствено в Пловдив се почувствахме като в европейски град на наша изложба, една сложна комбинация от хора, атмосфера и отношение”. Привилегията да посети настоящата изложба на Нина и Иво Петрови пловдивската публика ще има от 13 до 30 юни.
 Олга Петрова2
1
3
4
подготви Мария Герасова

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>