НА ВЪРХА

Социалните мрежи доминират нашия живот.Един коментар, интересна снимка, атрактивен клип, могат да те изстрелят на върха на популярността.За минути, информацията обикаля земното кълбо.Тези дни, съдбата на една българска крава привлече вниманието на Европейската комисия и затрогна един от най- големите музиканти на всички времена, Пол Макартни.В днешният „информационен“ свят, дори студенти и ученици са в състояние да се превърнат в медийна сензация.
Има разлика между известен,популярен и голям.Известността не винаги означава истинска стойност.Обикновено, времето е най- обективния съдник за нашата действителна значимост.Минутната слава отминава бързо, а качественото съдържание остава.Много трудно е да се задържиш на върха в своята област,особено днес.Трябва да покажеш качества и характер,с които могат да се похвалят малцина. А както казват умните глави по-лесно е да стигнеш върха,отколкото да останеш на него.
Daniel Day LewisSir Daniel Day-Lewis/ /сър Даниел Дей Луис/ /1957/ е английски актьор. Баща  му, Сесил Дей Луис е един от най- големите поети на Великобритания.От английската кралица получава  званието поет-лауреат. Дядо му, по майчина линия е легендарен филмов продуцент, оставил името си със златни букви в историята на филмовото изкуство. Актьорската си кариера започва в Бристолския драматичен театър             /Англия/.Скоро покорява филмовата и театрална сцена на острова.През 1989 година получава първия си Оскар, за най- добра мъжка роля за превъплъщението си в полу-парализиран ирландски поет- личност, която действително е съществувала.Същата година, за тази роля получава всички възможни филмови награди,включително Златен глобус и Бафта     /наградата на Английската филмова академия/.
През1989 година е поканен да играе Хамлет, на сцената на най- стария театър в Англия.Докато играе припада и се оттегля от постановката.Обяснява на пресконференция,че е видял на сцената духа на починалия си баща.
През 1999 година решава да си почине от филмовата професия. Става чирак и работи безплатно,  в прочутата работилница за ръчно изработени обувки, на Стефано Бремер във Флоренция.Изработените от него обувки още се пазят в музея на работилницата.
Има продължителна връзка с голямата френска актриса Изабел Аджани. Напуска я,когато разбира че е бременна.Синът му от тази връзка е един от най- талантливите млади музиканти на Франция.По-късно се жени за Ребека Милър- единствената дъщеря на великия американски драматург Артър Милър и голяма австрийска фотографка Ребека, която е художник, писател,режисьор,сценарист, актриса и верен негов сподвижник.Двамата имат две деца.
Дей Луис е единственият в историята мъж актьор, носител на 3 награди Оскар за най- добра мъжка роля.Последния му е за ролята на президента Абрахам Линкълн.
През 2018 година, той получи поредната си номинация за Оскар, за главна мъжка роля за филма „Фантомния конец. Тогава,той обяви, че се оттегля окончателно от актьорската професия.
Превърнал се в легенда, Дей Луис се оттегля…за да остане на върха!
 Автор: Георги Караджов

 

 

 

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>