Защо детето не си пише домашните бр.210

Защо детето не си пише домашните

Вероятно повечето родители си мечтаят как детето ще се върне от училище, ще се нахрани, ще си почине и ще си напише домашните. Но… тази идилия се случва в малко семейства, в повечето – картината е друга. Нужни са дълги увещания, докато се премине към писането на домашни.
Въпросът „защо не си написал домашните си“ не решава проблема, понякога даже го задълбочава.Като начало е нужно да разберете причина за подобно поведение, и изхождайки от нея, да се опитате да решите проблема.

Неразбиране на учебния материал

Децата често се разстройват от това, че по даден предмет не разбират материала така добре, както други техни съученици. Затова детето може просто да престане да пише домашните по този предмет, по който среща трудности. В този случай родителите правят грешка, ако те пишат домашното вместо детето. Разумното е да седнете заедно, да се опитате да изясните къде са проблемните места, да оставите детето да напише домашното си, а след това да го проверите, обяснявайки (ако има нужда).

Страх от лоша оценка

Практически всички родители преживяват успеваемостта на своето дете в училище. Но прекомерният контрол може да доведе до това, детето да крие оценките си от вас. Като резултат започват да не пишат домашните си и да преписват от съучениците си, с мисълта за по-добра оценка.
В никакъв случай не заплашвайте детето с наказания заради лоши оценки. Просто му помогнете в подготовката по онези предмети, които са му трудни или потърсете контакт с преподавателя. Да прибягвате веднага към допълнителни уроци, може да не е най-доброто решение.

Недостатъчно внимание и грижи от страна на родителите

Дори да ви се струва, че давате всичко от себе си за своето дете, от негова гледна точка ситуацията може да изглежда съвсем различна. Понякога един от начините за привличане на внимание е неписането на домашни. Поговорете откровено с детето си, отделете внимание на неговите проблеми и непременно ще откриете причините за това поведение.

Извънучилищни увлечения

Във всяко семейство има моменти, когато детето иска да поиграе навън, да погледа телевизия или да поиграе на компютъра, а родителите са забранили тези дейности през учебните дни. Вместо това, те буквално насила заставят детето да си напише домашните. А то започва да лъже, че няма такива. Ако възникнат подобни ситуации, разберете с какво иска да се занимава детето извън учебните предмети и отделяйте време за неговите увлечения.
http://www.moetodete.bg/vazpitanie/zashto-deteto-ne-si-pishe-domashnite.html

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>