Хипертонус на матката бр.210

Хипертонус на матката

Когато лекарят ни каже, че имаме повишен тонус на матката, това означава, че тя е напрегната повече от нормалното и това пречи на развитието на бебето. Състоянието може да доведе и до спонтанен аборт
Какво ще рече хипертонус на матката? Доколко това е опасно? Какво трябва да се предприеме в подобни случаи?
Maткaтa e мускулест opгaн. Тази мускулатура се разпъва по време на бременността, тъй като бебето расте и обемът на матката също така постепенно се увеличава. При нормално протичаща бременност мускулатурата на матката се отпуска. Ако тази мускулатура започне да се съкращава, става дума за повишен тонус на матката, или хипертонус – повишено напрежение на мускулите на матката. Напрежението може да се проявява във вид на придърпващи болки ниско в корема, както и болки в долната част на гърба. Консултацията със специалист е задължителна, за да не се стигне до усложнения.

Опасно ли е?

Хипертонусът не е болест, а състояние на матката.
Ако не се проведе лечение, хипертонусът на матката може да доведе до усложнения:
  • На първо място това състояние е опасно за развиващото се бебе, тъй като може да доведе до нарушения на кръвоснабдяването на плода, до кислороден глад (вътреутробна хипоксия), а също така до задържане на растежа и развитието на плода.
  • Съкращенията на матката могат да доведат до отлепване на плацентата от стената на матката, преждевременно спукване на околоплодния мехур, което от своя страна може да провокира прекъсване на бременността или преждевременно раждане. През I-ия триместър хипертоничността на матката може да доведе до аборт. През II-ия и III-ия триместър може да провокира преждевременно раждане.

Причини

Причините за хипертонус на матката могат да бъдат различни, като условно можем да ги разделим на няколко групи:

 Хормонални причини

Недостатъчното производство на прогестерон („хормона на бременността“) от яйчниците е най-разпространената причина за хипертонус. Ако въпросният хормон не се произвежда в необходимото количество, това може да доведе до контракции на матката, хипертонус и опасност от аборт.

Заболявания на органи на малкия таз

Това може да бъде миома на матката, малформации на матката, различни инфекциозни възпалителни заболявания на органите в малкия таз, а също така и заболявания на шийката на матката, влагалището и пикочните пътища. Тези заболявания водят до структурни и функционални промени в мускулния слой на матката и по време на бременност, при физиологичното разтягане, може да се получи хипертонус.

Психоемоционални икоматични причини

Стресът, депресията, преживяванията, вълненията се предават в мозъка и от там в целия организъм. И тъй както матката е мускулен орган, много ясно реагира на подобни изменения.

Симтоми

I-во тримесечие
През I триместър на бременността като правило жената не изпитва дискомфорт в областта на корема. Затова при поява на болка, усещане за дърпане ниско долу, над пубисната кост, особено ако е съпроводено с кървене, непременно се консултирай с лекар, тъй като изброените симптоми, при отсъствие на своевременно лечение, могат да се окажат причина за усложнения и прекъсване на бременността.
След преглед лекарят решава как да протече лечението. В случай на изразени болки ниско в корема и обилно кръвотечение е необходима хоспитализация.
2-ро тримесечие
Обикновено хипертонусът започва да се проявява активно именно през втория триместър. По това време матката забележимо нараства на размер, броят на мускулните й влакна се увеличава драстично, организмът все по-активно се подготвя за предстоящото раждане. Затова непродължителните по време епизоди на внезапно напрежение на корема (контракции) при физическо натоварване, при смяна на положението на тялото, могат да са напълно физиологични и безопасни. Но дали наистина състоянието не е тревожно, може да прецени само лекарят след преглед. Така че при споменатите симптоми се обърни към специалист. След преглед той решава дали е необходимо лечение и какво да е то.
3-то тримесечие
През третия триместър матката се разтяга достатъчно силно, а и самото бебе започва активно да се движи, което може да провокира продължително напрежение на мускулите на матката, т.е. хипертонус. И през този триместър препоръката е при поява на подозрителни симптоми като често стягане в областта на корема, болки ниско в долната му част, секреция (кървава, водниста, обилна) от половите пътища, непременно да потърсиш акушер-гинеколог.

При лекаря

Гинекологът винаги се интересува от състоянието на бъдещата майка: изпитва ли дискомфорт, има ли болки в корема, в областта на пубиса или сакрума, тъй като подобни оплаквания може да са симптоми за повишен тонус на матката. Не е невъзможно хипертонус може да има и без споменатите оплаквания. Има случаи, когато жената в ранния етап на бременността си няма никакви болки, а при преглед се оказва, че матката е силно чувствителна.
Ето защо се правят следните диагностични дейности:
Палпация - метод на изследване, при който чрез лек натиск с ръце върху повърхността на тялото, се определят формата, размерите на органи или патологични формации. Повишеният тонус на матката се усеща във вид на уплътнение, коремът е твърд като камък. А коремът на бременната трябва да е мек – това е нормата.
Ултразвук - с помощта на ултразвук може много ясно да се определи състоянието на стените на матката, нейният хипертонус (ако има такъв). При наличие на повишен тонус на матката непременно се измерва дължината на шийката на матката и се оценя състоянието й.
Анализи - при хипертонус на матката се провежда бактериологична намазка от шийката на матката и влагалището за диагностика на евентуани инфекциозни бактериални причинители. Съпътстващите възпаления на половите пътища са допълнителен рисков фактор за хипертонус и съответно за аборт и преждевременно раждане.
http://www.moetodete.bg/problemna-bremennost/hipertonus-na-matkata.html

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>