Католическа болница „Св. Йосиф” преди и след голямото земетресение през 1928 година

Международна католическа болница „Св. Йосиф“ е основана през 1881 г., благодарение на монсеньор Рейнауди и неговият помощник Роберто Менини.  При отварянето си тя е разполагала с 36 легла, а пациентите са обслужвани от шест милосърдни сестри, част от монахините терциарки.
През 1896 г. болницата е поверена на загребския клон на сестрите на милосърдието на „Св. Викентий от Пола“, популярни като викентинки или аграмки.
През 1899 г. започва основен ремонт и разширяване на сградата. Така в навечерието на Балканската война капацитетът на болницата нараства на 90 легла. По време на Балканската и Първата Световна Война болницата е била на разположение на войската. През този период управител на болницата била сестра Даниела Яклевич, с 10 сестри. Годишно през болницата са минавали между 700 и 800 пациента.
След Първата световна война започва изграждането на нова сграда в местността „Свещаровите ливади“. Новата триетажна сграда е завършена през 1927 г., но само година по-късно силно земетресение разрушава напълно партерът и външната стена на източното стълбище на сградата.
След земетресението директор става д-р Теофил Груев, който остава на поста си до края на Втората световна война.
Болницата се оказва последен пристан и на великия български писател Йордан Йовков, който умира през 1937 г. от рак на стомаха и жлъчката.
Международната католическа болница в Пловдив е закрита през 1949 г. заедно с Клементинската болница в София. Това става със специален закон, който забранява на вероизповеданията да притежават болници и сиропиталища. От 1951 г. сградата й се използва от Военна болница Пловдив.
http://plovdivtime.bg/news.php?id=1088&lang=bg

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>