10-те най-ниски хора в света бр.210

Хората са всякакви: с различен цвят на кожата, с различен цвят на очите и косата, а също и с различен ръст. Именно на най-ниските хора в света ще обърнем внимание сега.
Причините, поради които човек се ражда малък или спира да расте в даден момент, могат да бъдат най-различни – генетични промени в организма или следствие на сериозно заболяване, като например хипофизарен нанизъм или остеогенезис имперфекта. Ето кои са 10-те най-ниски хора в света.
10. Хи Пингпинг
Роденият в Китай Хи Пингпинг живее само до 21-годишна възраст. Младежът е страдал от остеогенезис имперфекта – заболяване, при което костите са с повишена чупливост. Обикновено заболяването се предава по наследство, но понякога то може да се дължи на мутация на организма. Здравословните проблеми на Хи Пингпинг допълнително се усложняват и от факта, че той е бил заклет пушач. 74-сантиметровият младеж умира през 2010 година от усложнения на сърцето.
9. Стейси Хералд
През 2010 година 71-сантиметровата американка роди своето трето дете. Специалистите я предупреждавали, че ако забременее, има голям риск бебето да смаже белите ѝ дробове и сърцето, но майката била непреклонна. Освен това Стейси, която живее в Кентъки, вече за трети път опровергава лекарите с успешното раждане на три деца. Стейси има рядко генетично заболяване, което забавя растежа, а болните от него страдат от недоразвити дробове и чупливи кости. За съжаление две от децата наследяват болестта на Стейси.
8. Хатидже Коджаман
Хатидже Коджаман е висока само 71 сантиметра и тежи малко повече от новородено – 6.8 кг. Жената е от град Кадирли в Турция. Тя страда от рядко заболяване на костите. Най-близките роднини на момичето имат нормален среден ръст. Лекарите не знаят какво е причинило болестта ѝ, поради която тя престава да расте на 4-годишна възраст. Туркинята успява да завърши специализирано училище, но работа така и не намира. Все още живее с родителите си.
7. Едуард Нино Ернандес
Колумбиецът Едуард Нино Ернандес тежи само 10 кг и е висок едва 70 см. Майка му разказва, че престанал да расте когато бил на 2 години. Лекарите така и не успели да обяснят защо Ернандес е останал толкова нисък. Едуард тежал само 1,5 кг при раждането и бил дълъг 38 см. Едуард живее в Богота и е доста популярен в Колумбия. Обича да играе домино, да танцува латино танци и да пътува. Снимал се е и в киното.
6. Бриджит Джордан
Бриджит Джордан е родом от град Сандовал, щата Илинойс, САЩ. Докато учила в колежа, Бриджит се включвала във всички спортни занимания, дори тренирала баскетбол и карате. Участвала и в колежанския мажоретен състав. Миньончето има по-малък брат, който също е с нисък ръст – 98 см. Двамата са обявени за „най-ниските роднини на планетата“. Те страдат от наследствената болест остеодисплазия – заболяване, засягащо растежа на костната система.
5. Кагендра Тапа Магар
Когато се родил през 1992 година, непалецът Кагендра Тапа Магар, тежал едва 600 грама. Един от най-ниските хора в света не се притеснява от необикновения си външен вид и е оптимист за бъдещето. Младият мъж е посланик на добра воля на правителството на Непал. В свободното си време Кагендра помага на баща си, който е собственик на магазин за плодове. Също така участва в местна танцова група. Въпреки че причината за прекомерно ниския му ръст да не е била потвърдена, лекарите са склонни да вярват че аномалията се дължи на лошо функционираща хипофиза.
4. Маджи Бестър
Родена в Южна Африка през 1963 година. Маджи Бестър е висока едва 65 см. Тя е запален активист за правата на хората с увреждания. Заради заболяването си – остеодисплазия, жената е прикована в инвалидна количка. От същото заболяване е страдала и нейната майка, която била висока 70 см.
3. Джоти Амджи
2. Джунри Балуинг
Вторият най-нисък човек в света – Джунри Балуинг е роден в бедно, многодетно семейство във Филипините. Когато станал на две години, родителите му забелязали, че Джунри престанал да расте. Лекарите предполагали, че това се дължи на множеството заболявания на детето, докато не стигнали до извода, че той просто няма да расте повече. И до днес Джунри има нужда от грижи – може да ходи сам, но не продължително време, защото изпитва силни болки. Любопитен факт е, че рожденият му ден, 12 юни, съвпада с националния празник на Филипините – Денят на независимостта.
1. Чандра Бахадур Данги
Непалецът Чандра Бахадур Данги бе признат за най-ниския мъж в света със своите 54,6 см, и тегло от 12 кг. Чандра е родом от малко планинско селце в Непал. Той е на 73 години, когато светът случайно научава за съществуването му. Изкарвал прехраната си като тъкач на постелки. Петте му братя са с нормален ръст. През 2014 година Книгата на рекордите на Гинес организира среща между Чандра и най-високия човек в света – турчина Султан Кьозен, чийто ръст е 2,51 метра. Тогава и двамата признаха, че са били очаровани от тази среща. Чандра умира на 75-годишна възраст в болница, където е приет с диагноза пневмония.
https://www.10te.bg/zhivotat/10-te-nay-niski-hora-v-sveta/

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>