21 нагласи на хората със силна психика бр.212

 azur13 / Shutterstock

Силната психика се развива като мускул. Отнема време, за да се изгради. Създава се чрез ежедневни усилия да направим себе си по-мотивирирани и решителни. Чрез здравословен оптимизъм и определяне на здравословни духовни граници, пише Мениджър Нюз.
Силните хора не губят времето си да се самосъжаляват и не прехвърлят на други  правомощията да решават вместо тях, посочва сайтът Business Insider. Един от тях  ли сте? Авторите на американския сайт предлагат на читателите да разберат, като анализират мисленето и поведението си спрямо 21 знака за ментална сила, определени от психотерапевта Ейми Морин. 
Ето ги знаците. 
Хората със силна психика…
Успяват да балансират емоциите с логиката. Разбират как чувствата им могат да повлияят на мисленето им. В опита си да вземат най-добрите възможни решения, те балансират между двете. 
Избират продуктивното поведение. Не се изкушават да се оправдават, да се оплакват от реакциите на други хора. Не се впускат в безсмислени усилия да избегнат обстоятелствата. 
Чувстват се уверени в способността си да се адаптират към промяната. Знаят, че въпреки че тя е некомфортна, е възможно да се изтърпи. Насочват енергията си към адаптация, вместо да се съпротивляват. 
Изправят се пред страховете, които ги дърпат назад. 
Учат се от грешките си, не се измъкват с мъгляви обяснения. Поемат отговорност. 
Балансират между себеприемане и самоподобрение. Приемат нуждата да се самоусъвършенстват. 
В повечето случаи се радват на успехите и късмета на други хора. Не мислят, че те по някакъв начин ще навредят или ще засеначат техните постижения. 
Чувстват се добре, живеейки според собствените си ценности. Вземат решения сравнително лесно, защото разбират приоритетите си. 
Фокусират се върху изостряне на личните умения, регулират се, така че да няма самохвалство. По-малко са концентрирани в нуждата от социално одобрение и похвала, по-скоро са мотивирани да стават все по-добри. 
Живеят като себе си. Държат се истински. Всичко човешко не им е чуждо. 
Гледат на трудностите в живота като възможности за растеж. 
Знаят, че стойността на човека идва от това кой е в момента, не от нещата, които е постигнал досега. 
Практикуват т.нар. забавена благодарност. Гледат на целите си като на маратон, не на спринт. Готови са да изтъпят трудното в краткосрочния план, за да достигнат дългосрочни резултати. 
Изправят се след провала и продължават да се броят. Не са съгласни, че той ще бъде край на пътя, който са поели. 
Опитват се да бъдат реалистично оптимистични. 
Поемат лична отговорност за изборите си. 
Често казват “Благодаря!”. Винаги си припомнят, че разполагат с повече, отколкото им е нужно. Знаят, че да се убеждаваш, че имаш нужда от още нещо, и още нещо, е трик на ума, защото вътрешно вингаи сме недоволни, а постигнатите придобивки и успехи празнуваме твърде кратко. 
Фокусират се върху това, което могат да контролират.
Ангажират се в активното разрешаване на проблеми. Вместо да анализират дълго, насочват вниманието си към изграждането на решение. 
Отворени са за научване на повече от заобикалящата среда. 
Работят върху слабите си места, вместо да се опитват да ги прикриват.
https://www.obekti.bg/chovek/21-naglasi-na-horata-ss-silna-psihika

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>