10-те най-едри породи домашни котки бр.211

10-те най-едри породи домашни котки
В класацията са включени 10 от най-големите породи домашни котки, с тегло надхвърлящо 6 килограма, т.е. в пъти повече от теглото на някои от дребните породи кучета.
10. Курилски Бобтейл
10-те най-едри породи домашни котки
Руска порода котки с къса опашка. За родно място на породата се считат Курилските острови, от там в края на XX век породата е пренесена и в Европа. Мъжките от този вид достигат тегло от 6,8 кг, женските – между 3.6 и 5 кг.
9. Шартрьоз
10-те най-едри породи домашни котки
Късокосместа порода, призната в целия свят, с изключение на Великобритания, където се смята, че е въплъщение на британската късокосместа котка. Сведенията за нея датират още от XVI век, тя се е формирала в средите на картезианските монаси – изобретатели на знаменития ликьор Шартрьоз. Котката буди възхищение със спокойният си нрав, нехарактерен за повечето котки, както и със своята жизненост и сила. През 1978 г. стандартът на породата е бил утвърден и породата е официално призната като самостоятелна от всички международни организации. Теглото на мъжките е между 6 и 7 кг, а на женските 4-5.
8. Pixie-Bob
10-те най-едри породи домашни котки
Изкуствено създадена порода в САЩ. Създателите са се стремили външният вид на котката максимално да се доближи до този на риса. Pixie-Bob, разбира се, е по-малка от рис, но е доста голяма порода домашни котки. Мъжките тежат между 5,4 и 7,7 кг, а женските между 3,6 и 5,4 кг.
7. Норвежка горска котка
10-те най-едри породи домашни котки
Тази интересна порода много се доближава до външния вид на дивите котки, което привлича още по-голямо внимание от страна на любителите на екзотични видове. Норвежката Горска котка е обитавала районите на съвременна Норвегия още от праисторически времена. Дългата и гъста козина на Норвежката Горска котка е помагала през вековете на това красиво животно да се справя със суровия климат в Норвегия. Норвежка Горска котка е изключително издръжлива и козината ѝ е помагала да понася капризите на времето. Норвежка Горска котка леко преодолява студа, вятъра и снега. Тази котка е изработила през вековете определени качества, за да може да оцелее. Мъжките достигат 9,5 кг, женските до 7 кг.
6. Турски Ван
10-те най-едри породи домашни котки
Една от най-редките, съответно и най-скъпите, породи котки. Историята на тази котка ни отвежда в Древна Турция преди повече от 7000 години. Днес се възприема теорията, че породата Турска ванска котка (или Турска Ван) произхожда от районите край езерото Ван в Източна Турция. Най-необикновената и крайно нетипична черта, която отличава котката Турска ван от останалите, е че не се страхува от водата, а напротив – обича да се къпе в нея, да игре, да плува и да лови риба. Тегло от 6 до 9 кг. Женските са по-малки и тежат от 4.5 до 6 кг.
5. Сибирска котка
10-те най-едри породи домашни котки
Породата произлиза от XI в., когато преселници от Европейската част на Русия се установяват Сибир, освен покъщнината си, те носели със себе си и домашните си котки. Попадайки в суровите сибирски условия, влязъл в действие закона за естествения подбор. За да оцелеят от сибирските мразове, котките е трябвало да имат гъсто подкосмие и обилна космена покривка. Теглото на сибирските котки е между 6 и 9 кг.
4. Британска котка
10-те най-едри породи домашни котки
В зависимост от дължината на козината Британска котка е разделена на два вида: късокосмести и дългокосмести. До 1999 година, когато е изместена от сиамската котка, това е най-популярната порода в Обединенота кралство. Британската котка е характерна с кръглата си глава и големите си кръгли очи. Има спокоен, уравновесен характер, умна и чистоплътна е, лесно се адаптира и се разбира с деца, кучета и други домашни любимци. Мъжките екземпляри от тази порода достигат впечатляващите 10 килограма.
3. Регдол
10-те най-едри породи домашни котки
Полу-дългокосместта порода котки, с невероятно мека и копринена козина, лесна за поддържане, не изискваща ежедневни грижи. Мила, тиха, не агресивна тази порода обича да се излежава е компанията на стопанина си. Регдолът е единствената порода селекционирана по характер. Тя е известна с понижения си тонус на нервната система, което я прави уникална именно за отглеждане в домашни условия. Името на породата означава „парцалена кукла“. Средно тегло на този вид на котки: 6,8 до 9 кг. Тя е сред петте най-популярни породи в света.
2. Мейн Куун
10-те най-едри породи домашни котки
Голяма порода домашни котки, чиито предци са живели във ферми в американския щат Мейн. Много дружелюбна. Издръжлива и активна. Свикнала да живее при по-суров климат, тя обича да спи в особени пози и на странни места. Игрива е, прекрасно се разбира с деца, но като цяло е срамежлива и деликатна. Лесно се адаптира и не се нуждае от особени грижи. Разбира се и с други животни, обича да си играе дори с кучета. Височината на Мейн Куун може да достигне 41 см. През 2010 година котка Мейн Куун на име Стюи беше записана в рекордите на Гинес като най-дългата котка в света. Дължината му от носа до опашката е 123 см.
1. Савана
10-те най-едри породи домашни котки
Не само най-голямата, но и най-скъпата порода котки. Тя е хибрид между африкански сервал и домашна котка. С развъждане на тази порода в САЩ започнали да се занимават в началото на 1980 г., а първите две котенца са родени през 1986 година. На тегло Савана може да надвиши 20 кг и височина – 60 см. Отличителни черти на савана: дълги крака, удължено стройно тяло, големи уши, наследени от дивите си предци, както и дебела, пъстра козина. Саваните са известни с високото си ниво на интелигентност, спокойния характер, любопитството и активността. Поради изключително трудното развъждане в домашни условия цената им достига 20 000 $! В същото време е забранена в няколко щата в Америка, тъй като все още не е призната от много световни организации.
https://www.10te.bg/lyubopitno/10-te-nay-edri-porodi-domashni-kotki/

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>