ЛИЛИУМ БР.211

Лилиум

Лилиумът е любимо цвете  заради красивите си и ароматни цветове.
В градината на баба имаше бял лилиум, бял ароматен крем  Може би и вие имате това ароматно цвете в градината си?
В поседните години може да се закупуват луковици от които да отгледаме това красиво цвете в градината. Снимката са направени в градината в Бистрица. Щом в планината може да цъфтят с толкова багри и големи цветове, то в градина пр по-добри условия може да бъде още по-голяма симфония от багри.
Лилиумът цъфти в приказни цветове през лятото – от юни до септември. У нас най-разпространените разновидности са белият крем, планинският крем (наричан още самодивско лале), царският лилиум, тигровият лилиум. На територията на страната се срещат още Родопски крем и Петров кръст, които са защитени видове.
Има легенди за това божествено цвете. Едни го наричат „звезда на земята“, защото вярват, че цветето се е появило след като падаща звезда стигнала земята. Други пък смятат, че кремът се е родил от капки майчино мляко на богинята Хера, а трети разказват, че люлката на Мойсей била разположена върху градина от лилиуми.
Засаждане и размножаване
Лилиум може да си отгледате сами, като рано на пролет или късно на есен посадите луковици. Това е дълъг процес, защото кремът се нуждае от поне година, за да се развие и цъфне. Размножаването става с помощта на семена или делене на луковици (които се отделят веднага след цъфтеж) и изисква същото търпение. (как става това още не знам – луковици от магазина и рано на пролет в градината)

 http://jenskologia.com/2018/07/lilium-color/

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>