Как да научиш хлапето да бъде отговорно? бр.211

Как да научиш хлапето да бъде отговорно?

Предлагаме ти лесни (и ефективни) начини да научиш своето дете да бъде отговорно. Нужно е само да проявиш старание, постоянство и малко фантазия.
Повече търпение
Да, със сигурност е по-лесно (а и не толкова изнервящо) да свършиш всичко сама, особено ако малкото ти за пореден път си е направило оглушки. Не забравяй обаче, че така не правиш услуга нито на себе си, нито на него. Бъди малко по-упорита и търпението ти ще бъде възнаградено.
Опитай следния трик. Ако човечето не желае да подрежда играчки, включи се и ти в задачата. Помогни му, но не пропускай да отбележиш, че у дома всеки има своите отговорности. Мама се грижи за готвенето, татко – за изхвърлянето на боклука, а за хлапето остава подреждането на играчките.
Стъпка по стъпка
Не очаквай, че малчуганът изведнъж ще се превърне в отговорно и сериозно дете. Отначало започни с прости и лесни за изпълнение задачи. С времето постепенно усложнявай наставленията. 
Опитай следния трик. Вместо всяка сутрин  изнервено да повтаряш на хлапето: „Хайде, приготвяй се по-бързо, защото закъсняваме за детската градина”, обясни подробно какво очакваш от него да направи. Задачата „да се приготви” може би е прекалено сложна и неразбираема. Използвай по-прости инструкции: „Стани от леглото, отиди да си измиеш зъбите и лицето, след това си съблечи пижамата, после облечи дрехите, които съм оставила на стола и т.н.”
Весело и забавно
Не е задължително отговорността да е нещо скучно и неприятно. С малко повече фантазия можеш да превърнеш и най-досадната задача във весело занимание. Твоето дете надали ще възприема прането и чистенето с прахосмукачка като скучна домакинска работа. Ако искаш да свикне да ти помага, превърни тези задължения в игра.
Опитай следния трик. Разпределяйте дрехите по цветове или измислете специален танц за почистването на праха. А за гладенето например купи детска ютия и направете състезание кой ще изглади повече дрехи.
Без наказания
Те рядко помагат наистина. Вместо да се чудиш какво наказание да измислиш, остави реалните последици сами да свършат работата.
Опитай следния трик. Ако хлапето откаже да си изяде вечерята, обясни му, че ще трябва да си легне гладно. А щом не помага с прането, няма да има чисти дрешки за предстоящото детско парти.
Ден след ден
Твоето дете по-лесно ще се научи да бъде отговорно, ако всеки ден спазва установен режим. Не е нужно дневната програма да е прекалено сложна. Важното е хлапето да възприема ежедневните отговорности като нещо нормално и естествено, а не като приумица на мама.
Опитай следния трик. Започни с дребни, но важни задължения. След закуска нека малчуганът сам сложи купичката си в мивката. А след като се съблече – да знае, че трябва да подреди дрешките си в гардероба.
Добър пример
Не забравяй, че малчовците са големи имитатори. Те копират всичко, включително и поведението на мама и тати. Затова най-добрите уроци по отговорност са показаните, а не казаните.
Опитай следния трик. Давай добър пример на своето дете. Спазвай обещанията си, не закъснявай и т.н. Не се увличай обаче с добрите дела, защото ако действаш престорено, хлапето веднага ще усети фалша.
Браво на теб!
Похвалите вършат чудеса. Всеки път, когато твоето дете се е държало отговорно, не си спестявай хвалбите. Така малчуганът ще разбере, че усилията му наистина се ценят от мама.
Опитай следния трик. Бъди конкретна! Ако хлапето е подредило масата за вечеря например, непременно му благодари, че ти е помогнало.
Отговорни според възрастта
Не се колебай да започнеш с „уроците по отговорност“ още отрано. Важно е все пак да се съобразяваш с уменията, знанията и развитието на твоето дете. Ето някои от по-важните дейности, които едно отговорно хлапе би трябвало да изпълнява.
До 2 години:
 • събира играчките си и ги прибира в коша;
 • играе само за кратко време;
 • подбира дрехите си;
 • опитва се да се облича само;
 • помага при слагането на масата;
 • помага при събирането на прането;
 • проявява интерес към чистенето;
 • отстъпва, макар и за малко, играчките си;
 • • извинява се.
Над 2 години:
 • следва по-сложни инструкции;
 • контролира импулса си да удря/ блъска другите деца;
 • участва в игри с по-сложни правила;
 • помага с желание в домакинската работа;
 • държи се любезно с непознати;
 • отстъпва за по-дълго играчките си;
Отговорност = ?
Лесно е да кажеш на твоето дете, че трябва да бъде отговорно. Но какво всъщност означава това? Опитай се да обясниш сложната дума на достъпен език, така че хлапето наистина да те разбере. Отговорността включва редица лични, социални и етични качества. За всяко качество дай конкретен пример.
● Уважавай другите! Тази заръка като че ли е най-сложната за изпълнение. До 3-4-годишна възраст хлапетата са убедени, че са център на вселената. Малко по малко обаче започват да се включват в групови игри, да разбират чуждите емоции и да изпитват загриженост към другите. Лесно ще убедиш своето дете колко е важно да уважава хората около себе си, като му дадеш следния пример: нека всеки път, когато грабне чужда играчка и разплаче свое другарче, да му даде своята най-любима вещ.
● Бъди честен! Чувството за честност, като че ли е вродено у децата, но се изразява по един доста егоцентричен начин. Навярно безброй път си чувала твоето дете да възразява с думите: „Ама не е честнооо!“, когато нещо не му се нрави. Важното е да го убедиш да бъде честно и с другите. А когато направи грешка, непременно да се извини. За да дадеш добър пример, не пропускай и ти да се извиняваш, когато се направила нещо нередно. Така малчуганът ще види, че и мама спазва правилата.
● Спазвай обещанията си! Ако хлапето е казало, че ще подреди стаята си след партито с приятелчета у дома, не му давай възможност да се измъква. Обясни му, че вече е дало своето обещание и трябва да го спази. Така ще постъпи отговорно като големите. Кажи му колко много разчиташ на него и му припомни случаите, когато ти си изпълнявала своите обещания.
● Бъди търпелив! На тази възраст децата са изпълнени с толкова много енергия, че трудно се фокусират върху едно нещо за по-дълго време. Няма да ти бъде лесно да приучиш своя малчуган на търпение. Предлагаме ти да пробваш следния трик. Започнете заедно нов голям пъзел с любимите му анимационни герои. В момента, в който детето загуби интерес или се измори, не настоявай повече, а прибери пъзела (докъдето сте го наредили). На другия ден отново го извади и продължете. След седмица-две, когато пъзелът е вече подреден, поздрави хлапето и му припомни колко много време ви трябваше, за да приключите с тази задача. Обясни му, че в живота често се изисква търпение и постоянство, за да постигнеш целите си.
● Отстоявай идете си! Отговорността означава също така да отстояваш убежденията си, дори и да срещаш съпротива. Колкото и да ти се иска твоето дете да бъде послушно и изпълнително, за него все пак е важно да ти се противопоставя. Така то се учи да защитава идеите си. А това е важно за неговото развитие
● Уважавай себе си! За да можеш да си отговорен пред другите, трябва първо да се научиш да бъдеш отговорен и пред себе си. Не спирай да учиш малчугана, че е важно да уважава себе си и да бъде уверен в постъпките си. Така ще се научи и да бъде отговорен. 
http://www.moetodete.bg/vazpitanie/kak-da-nauchish-hlapeto-da-bude-otgovorno.html

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>