10 любопитни факта за Юпитер бр.212

 ЮЛИЯН ЛАЗАРОВ   
Юпитер е петата по отдалеченост от Слънцето планета и най-голямата в Слънчевата система. Юпитер и другите газови гиганти в Слънчевата система – Сатурн, Уран и Нептун, са известни още като юпитероподобни планети или планети-гиганти.
Планетата е известна на човечеството още от древни времена и присъства във вярванията и митологиите на много култури. Тя носи името на римския бог Юпитер. В гръцката митология това е главният бог, гръмовержецът Зевс. Затова астрономическият символ е стилизирано изображение на светкавица.
Ето още 10 любопитни факта за тази планета-гигант.
1. Юпитер има най-краткия ден от всички планети в Слънчевата система.Планетата прави пълно завъртане около оста си за 9 часа и 55 минути. Заради бързото си въртене, формата на Юпитер е видимо сплескана.
2. „Голямото червено петно“ е мощна буря, която вилнее на Юпитер поне от 150 години. Бурята е толкова голяма, че в нея се побира два пъти размера на Земята. Според последните научни открития червеният цвят на бурята се дължи на непрекъснатата „бомбардировка“ от космически лъчи и изработваните от тях серни съединения.

Южният полюс на Юпитер, заснет от сондата „Джуно“

3. Планетата има 67 известни спътника. Първите 4 от тях са открити през 1610 година от Галилео Галилей. Сред тях е и Ганимед – най-голямата луна на Юпитер, с размер по-голям от този на планетата Меркурий.
4. Юпитер има система от пръстени, познати като Пръстените на Юпитер. Те са тънки и са съставени предимно от прахови частици.
 

Облаците на Юпитер в близък план, заснети от космическия апарат „Джуно“

5. Магнитното поле на Юпитер е огромно. То обхваща почти 6.4 милиона км във всички посоки, а силата му е между 20 и 30 пъти по голяма от тази на Земята.
6. Според учените, температурата в близост до ядрото на Юпитер може да е около 24 000 градуса, по-горещо от повърхността на Слънцето.

Четирите галилееви луни на Юпитер: Йо, Европа, Ганимед и Калисто. Снимка: NASA

7. Юпитер е най-тежката планета в Слънчевата система. Нейната маса е 318 пъти по-голяма от тази на Земята. Въпреки това, нейната плътност е относително малка. Ако беше 80 пъти по-масивна, Юпитер щеше да бъде звезда, вместо планета.
8. Този газов гигант е съставен предимно от водород и хелий, затова и повърхността на Юпитер не е твърда.
 

Юпитер, заснет от космическия апарат „Вояджър“ 1

9. Силата на гравитацията на повърхността на Юпитер е около 2.4 пъти по-голяма от тази на Земята. Тяло, което тежи 100 кг на Земята, на Юпитер ще тежи 240 кг.
10. Според последните научни теории, Юпитер е станал най-голямата планета в Слънчевата система, след като погълнал огромна своя посестрима, скалиста планета, десетократно по-голяма от Земята.
https://www.10te.bg/lyubopitno/10-lyubopitni-fakta-za-yupiter/

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>