10 начина да бъдеш най-добрият баща бр.214

10 начина да бъдеш най-добрият баща

Защо някои татковци часове наред се занимават с децата си, а твоят сякаш е имунизиран срещу бащинство? Ето как да го превърнеш в идеален баща.
Винаги има какво още да желаеш от себе си, за да заслужиш признанието „най-добрият татко“. Дано ти бъдем от полза в начинанието, което продължава цял живот.
1. Бъди активен! Поемай инициативата в свои ръце!
Иначе никога няма да можеш докрай да разбереш от какво се нуждае детето ти – нито сега, когато е толкова малко и беззащитно, нито по-късно, когато порасне.Повтаряй си: „аз мога да се справя“ – и ти действително ще успееш да успокоиш мъничето, да го приспиш, да го изкъпеш, да го нахраниш.Грижи се за малчо – така помагаш на него и на себе си (няма как да не изпиташ прекрасното чувство за пълноценност).
2. Практиката е най-добрият учител.
Ако си мислиш, че жена ти с раждането на бебчо знае как да се грижи и общува с него, то безумно си се заблудил. Просто, за разлика от теб, тя няма избор –всяка минута се учи и пак се учи. Включи се и ти в този тъй важен процес. Никак не е трудно. Нужно е постоянство и практика. Не забравяй, че бащинството не е статус, а работа, която може би има начало, но край няма със сигурност! Във всяка една възраст на малчо има какво да научиш и съответно ти да му предадеш своя опит и знания.
3. Татко не е мама.
Да, това е така. Не се опитвай да замениш мама, като общуваш с детето, копирайки нейните маниери, игри, песнички. Ти имаш своя път – уникален и неповторим. Ако майката изгражда своите отношения с детето на базата на емоционалния контакт, то бащата би трябвало да заложи повече на физическия контакт: активни игри, спортни тренировки. Така детето расте по-уверено, по-самостоятелно, по-успешно.
4.Не забравяй емоционалното общуване.
Игрите с татко са незаменими, но не са достатъчни. Общувай повече с малкото човече, умей да му съчувстваш, да съпреживяваш неговите тревоги и вълнения. Така му помагаш да бъде щастливо и сигурно в себе си.
5.Бъди не само настойник, но и партньор.
Традиционното отношение към бащата като към покровител и настойник е вече в миналото. Активното участие в домакинството, във възпитанието и отглеждането на детето е твоя съвременен облик.
6.Отделяй време за семейството си всеки ден.
Тук се има предвид действително пълноценно прекарано време (дори и 15 минути, но всеки дан) с твоите най-обични същества. Например, откажи се от навика си докато вечеряш да гледаш телевизия. Посвети тези минути да разбереш какво се е случило днес с малчугана – коя нова песничка е научил, с кого си е играл и т.н.
7.Уважавай решенията и мнението на домочадието.
Дори и 3-годишното дете не го изключвай от вашия разговор. От това как се отнасяш към неговото предложение, от реакцията ти към неговите думи зависи формирането на самооценката на детето и по-нататъшните ви отношения. Старай се да не приемаш единствено твоето мнение за най-правилно и безпогрешно. Семейното обсъждане и съветване ще ви донесат много повече доверие и обич.
8.Не се страхувай да признаеш недостатъците си.
Не поставяй себе си на пиедестал. Да бъдеш авторитетен баща съвсем не означава да превръщаш образа си в нещо недостижимо. Научи се да признаваш недостатъците си (със сигурност имаш такива), имай смелостта да признаеш собствените си грешки, не се страхувай да се извиниш на детето си.
9.Възпитавай преданост у дома.
Семейните отношения трябва да са най-важните пред всички останали. В трудни и конфликтни ситуации навън, винаги вземай страната на малкото и изисквай от него аналогично отношение към себе си и близките. А кой е прав и виновен, изяснете по-късно в семеен кръг.
10.Раздялата с жена ти, не трябва да означава нереализиран баща.
За съжаление разводът в съвременността е твърде срещано явление. Но това не би трябвало да означава и раздяла с детето. Има много начини и способи, за да съхраниш връзката с него. Срещи, разходки, културни мероприятия, разговори по телефона… всичко това не е невъзможно, нали? Просто не прави най-голямата и най-честата грешка: при развод не използвай детето като заложник. Каквото зависи от теб – направи го! Ти си оставаш баща и си отговорен за своя наследник.
http://www.moetodete.bg/mama-tatko/10-nachina-da-budesh-naj-dobriyat-bashta.html

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>