Кръщенето – нещо повече от празник! бр.212

 ÐšÑ€ÑŠÑ‰ÐµÐ½ÐµÑ‚о - нещо повече от празник!

Този църковен ритуал се извършва само веднъж в живота. Той е „входната врата“, която душата на детето ти ще получи, за да се свърже с Бога. Ето как можеш да се подготвиш за това важно събитие и какво ще се случи по време на самия ритуал.

Светото кръщение – едно от най-светите тайнства в Православната църква.
Би трябвало да го възприемаме като духовно прераждане. Този ден ще бъде наистина вълшебен, когато осмислиш същността на празника и се постараеш да го организираш така, че да бъде достатъчно тържествен и вълнуващ.
Светото кръщение се случва веднъж в живота – няма да имаш възможност за „поправка“.
Не пропускай да поговориш със свещеника на конкретната църква, която си избрала. Попитай го за всичко, което те вълнува около предстоящото събитие, а той ще ти помогне в нужната подготовка.
А за останалото, освен нашите препоръки или тези на други майки, включи и своята фантазия, за да направиш деня още по-весел и празничен.
Символите на ритуала
Няма определена възраст, в която кръщението трябва да се извърши. Но случвайки се, е добре да носи и онова духовно изживяване, наречено вяра. Малките деца няма как да усетят това, но те се кръщават заради вярата на своите родители и кръстници. А ето и значението на някои действия по време на ритуала в църквата:
  • Светото кръщение се извършва от свещенослужител. Той помазва детето кръстообразно по челото, гърдите, ушите, ръцете и нозете с осветен елей преди потопяването във водата. Така се освещават умът, чувствата и волята му.
  • Трикратното потапяне във водата означава, че малкото се очиства от първородния грях и се причислява към Спасителната църква, като по този начин става неин пълноправен член. Чрез помазването със Светото миро по челото, очите, ноздрите, устата, ушите, гърдите, ръцете и краката, на детето се придава животворната сила на благодатта на Светия Дух. А това ще рече то да расте добро и разумно.
  • Подстригването на косата символизира покорство и жертва. Запалените свещи и обикалянето в кръг са израз на духовно тържество и радост. Обличането в бяла дреха е символ на духовна чистота и невинност, получена в Тайнството и задължение да бъде съхранена.
  • В миналото: „Бабата“ (акушерката) или друга жена от къщата отивала вечерта при кръстника с бъклица вино, пита хляб и печена кокошка и му съобщавала, че утре ще кръщава детето. На самият ден бабата окъпвала малкото и го повивала. Идвал кръстникът, вземал детето и потегляли към църквата.
Как да се подготвиш
Кръщенето - нещо повече от празник!
Когато отидеш в църквата да запазиш ден и час, попитай и какво трябва да носиш за самия ритуал. Има и такса , която е индивидуална за съответния храм. Носенето на акта за раждане е задължително, за да може да се издаде кръщелното свидетелство. Обикновено за почерпка в църквата се носи питка, вино, шоколадови бонбони, сладки.
Обърни внимание и на: избора на кръстник/ца, който трябва да бъде православен християнин и да дава пример и да помага на кръщелника си. Той се явява духовен учител на детето. Обикновено той купува всички дрешки за преобличането на малкото след ритуала в църквата. Може да подари и златно кръстче, което се освещава по време на обреда.
В миналото: след като свършело кръщенето, детето се отнасяло у дома. На прага на външната врата се изнасяла малка софра, покрита с чиста кърпа, на която имало хляб, вино и цвете. На тази софричка слагали малкото и така го внасяли в стаята, в която се е родило.
Слагали го пред иконата на св. Богородица, там отивала и майката, покланяла се три пъти, поемала детето от софрата и го слагала в люлката. Ако до този момент мъничето не се оставяло само, то сега излизали всички от стаята, постоявали няколко минути навън и отново се връщали.
Подаръци за всеки
Ако желаеш можеш да подариш нещо за спомен на кръстника/цата.
Подходящи подаръци са: икона, картина, свещник. Всъщност ти най-добре би преценила на какво би се зарадвал кръстника. И все пак, добре би било подаръкът да има своето духовно послание. А ако искаш приятно да изненадаш всички гости, може да приготвиш и за тях малки подаръчета (например снимка от кръщенето в красива рамка или чаша със снимката на малчо).
Тържеството след ритуала
Обикновено родителите решават празникът да продължи у дома или в заведение. Тук вече може да дадеш воля на въображението си и да помислиш за „мъничките“ неща, които ще накарат всеки един от присъстващите да се усмихне още повече.
Можеш да подготвиш покани за кръщенето. А независимо къде ще се проведе светската част на празника, украсата на помещението ще му придаде още по-голяма тържественост.
Балоните и сега са добър елемент към интериора, както и красиво аранжираните цветя.
Не забравяй питката на трапезата, наред с предварително решеното от теб меню.
Дневникът с пожелания за детето е чудесна идея. Ако не си му направила такъв досега, то вече е време. Добре е още с влизането гостите да напишат своите поздравления.
А ако има малки гостенчета, можеш предварително да им подготвиш бял лист и цветни моливи. Те с удоволствие ще нарисуват нещо за спомен, което ти ще добавиш в дневника с пожеланията.
В миналото: В дома на детето трапезата е била разделена – за жените и за мъжете. Всяка от поканените жени, влизайки в къщата, казвала: „Честито кръщение, честито име!“, а стопаните отговаряли: „Чест ти Господ дал“.
Гостенката носела нещо сготвено (най-често кокошка), питка, глава червен лук (за да има майката мляко) или червено вино.
http://www.moetodete.bg/praznici/krushteneto-neshto-poveche-ot-praznik.html

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>