Отговорността да си родител бр.212

 Ð ÐµÐ·ÑƒÐ»Ñ‚ат с изображение за отговорността ад си родител
Родителите са най-важните хора  в живота на едно дете.Връзката между родител и дете започва още от раждането и има много голямо значение за развитието му.Тя може да помогне на детето да остане това, което иска, но може да му причини и много болка, отчаяние, отчужденост, враждебност и да се отрази по трагичен начин на живота му. Малкото дете се оглежда в очите на родителите и така расте. Много важно е какво му показват тези очи-дали, че го харесват, приемат, обичат или че не е желано.
Ако родителите са грижовни, отзивчиви и обичат детето то детето расте спокойно и щастливо.Често родителите си задават въпроса -„Добри родители ли са?”- дали това което правят за децата си е най-доброто за тях, дали това ще им помогне, когато пораснат да бъдат успешни и щастливи хора, да имат по-добър живот от нас. Не винаги са сигурни че се справят успешно. Много хора мечтаят и планират още от детството си как ще станат родители. Всеки има спомен за малките момиченца който играят с кукли-хранят ги, повиват ги, обличат ги. И все пак кой или от къде се учим да бъдем родители? Много често повтаряме това което сме наблюдавали като модел от нашите родители. Харесваме или не техния модел ние също го следваме.
Когато попитали един от известните психолози от миналото кога започва възпитанието на едно дете, той отговорил: „Някъде двадесетина година преди зачеването му. Когато  неговите баби и дядовци  показват на бъдещите му родители какво означава да бъдеш родител”.
Част от уменията се овладяват и в процеса на общуване с децата. Когато се родят, те някак невидимо започват да ни подсказват какво да правим и ние в движение овладяваме умение за родителство. В живота на всеки родител  съществуват моменти, когато поведението на любимото дете отива в задънена улица. А може би самите възрастни използвайки крайни методи на възпитание, правят неща заради който после съжаляват. Не сме сами в грешките си, всички родители от време на  време грешим
 предоставя  Ивелина Петрова

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>