ПОНЯТИЕ ЗА БРАК И СЕМЕЙСТВО БР.214

Бракът е доброволен съюз между мъж и жена. Законен е само гражданският брак. Съпрузите имат равни права и задължения в брака и семейството. Формата на брака, условията и редът за неговото сключване и прекратяване, личните и имуществените отношения между съпрузите се уреждат със закон.”1
Бракът като социален, икономически и сексуален съюз между две и повече лица е разпространен в почти всички култури в света. Сватбените обичай и правила обаче се различават в зависимост от културните различия в народите и в резултат на това бракът има няколко разновидности. Като най -разпространени форми на брак са моногамия, полигиния, полиандрията и груповия брак, а като по-рядко срещани форми са символичен, несексуален, фиктивен и хомосексуален. В общества съществуват и различни правила регулиращи и ограничаващи избора на брачен партньор както и начините на сватосване.
Сексът и възпроизводството са както биологични, така и културни явления. Във всички народи съществуват обичай, определящи как и при какви обстоятелства да се практикуват те. Бракът има най-важна роля в тези обичаи. Принципно хората се женят за да легитимират своя сексуален съюз и да улеснят отглеждането на децата си. Независимо от това в причините за встъпване в такъв съюз не са еднакви сред различните общества.
Но днес, с напредъка на цивилизацията и бурното развитие на технологиите, живота става все по-забързан и динамичен. Хората са обладани от кариеризъм и преследват докрай своето професионално израстване. Нежният пол увлечени в борбата за равнопоставеност с мъжете загърбват своите първични функции. Мнението, че съпружеските отношения установени с договори и закони “само развалят връзката” и, че бракът е отживял метод за поставяне на “окови” и ограничаване на свободата е преобладаващо сред съвременните общества. Негативно отношение към брака винаги е съществувало, но днес споделящите това се увеличават прогресивно. Съвременните поколения го приемат по различен начин. Мъжете са по големи привърженици на съжителство без брачен съюз за разлика от жените. Нежният пол по-трудно приема такъв тип отношения което се дължи на факта че бракът за тях е сигурност и опора, а сключването на “договора” ги осигурява за по дълго време и по този начин ги затвърждават допълнително. Силният пол обаче гледа на брака по-скоро като желанията и очакванията на своите половинки, родители и приятели. Те се женят не толкова заради самите себе си колкото за останалите. За това и по-лесно го отхвърлят. Но въпреки това, според социологически изследвания, свободните връзки без брак напоследък се оказват дори по-успешни. Причината за това е, че хората днес притежават друг манталитет и начин на мислене. Те държат изключително много на свободата си и равнопоставеността. За това и подобен тип отношения ги задоволяват напълно. Днешната младеж много добре съумява да прецени възможностите и силите си и не се нуждаят от допълнителни гаранции каквито осигурява брачната институция.
http://www.referati.org/semeistvo-i-brak-1/86240/ref/p3

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>