СМУЩЕНИЕ

Животът си тече тихо.Ставаме  сутрин от леглото.Закусваме,отиваме на работа,следва обедна почивка и обяд. Ето, че  идва края на работния ден, вечеря и сън.Така ден след ден, до желаната отпуска.
Този ритъм така ни завладява, че започва да ни приспива.Усещанията се притъпяват,интересите обедняват,наляга ни скука и носталгия.Обзема ни празнота, губим мотивация да правим каквото и да било.А нещата могат да се развият  по друг начин.Понякога само една промяна е достатъчна, за  да промени динамичния ни стереотип и да ни „изхвърли“ в нова орбита.
Тежка катастрофа,пожар,наводнение или уволнение от работа могат така да смутят ежедневието ни, че да ни изкарат от релси.Тогава започваме да си задаваме немислими въпроси от предишния ни „скучен“ период. Спохождат ни мисли за преходността на живота, загубените жизнени приоритети,несъответствието на работата ни с това,което действително желаем да направим с живота си.Оказва се,че когато сме извадени от „нормалното“ си съществуване, виждаме себе си и околния свят от различен и неочакван ъгъл. Започваме да откриваме възможности там, където дори не сме подозирали.
walter-thirring-f25d6b63-b98f-41f1-bf5f-aa23362b519-resize-750Walter Thirring/Валтер Тиринг//1927-2014/ е австрийски физик-теоретик.Роден във Виена в семейство на баща физик.Завършва Виенския университет /1949/,защитава докторат по физика същата година.В периода 1952- 59 година работи в Берлинския университет. През 1958 година става професор в него. През 1959 година е избран за професор по теоретична физика във Виенския университет и директор на Института по теоретична физика в него.През 1968-71 година е ръководител на теоретичния отдел и директор на ЦЕРН- най- големия научно изследователски институт в Европа.
Основните му изследвания са в областта на квантовата електродинамика,квантовата теория на полето,физиката на елементарните частици,теорията на гравитацията.Изследва сходимостта на S матрицата за процесите на разсейване /1953/ и доказва разходимостта на разлагането според теорията на пертурбациите /смущенията/ в случая на скаларна мезонна теория и нелинейна гравитация.
Автор е на един от първите учебници по квантова електродинамика в световната литература и 4 томен курс по математическа физика.
Книгата му „Космически импресии“ за откритията на съвременната космология придобива световна известност.Той е един от малкото големи съвременни учени,които намират дълбоки сходства между съвременната наука и съдържанието и посланията на религията.
Според него, последните научни открития не само не превръщат науката във враг на религията, а напротив издигат на ново ниво разбирането на книгата Битие на Библията. Получава наградата Темпълтън за мостовете,които открива между точните науки и духовните учения.
Става член на Австрийската академия на науките,Папската академия на науките,Националната академия на науките на САЩ.
„Смущаващата“ мисъл на Тиринг открива нови пътища пред науката и духа.
 Георги Караджов

 

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>