БАЛАНС

Живеем в неспокоен свят.Информационният поток ни залива със своя обем и съдържание.Работното ни място е препълнено с нови технологии-лаптопи,компютри,принтери,смартфони, айфони….Привикваме да правим по няколко неща едновременно.Дори почивката ни често е свързана с организирането на пътувания до далечни и непознати места.Стигнем до желаната дестинация, вече сме изморени и ни трябват дни,за да се възстановим.Не ни остава време за неща,които имат значение за нас. Примерно, дали сме избрали работата,за която мечтае . Дали сме реализирали  в пълен обем своите възможности.
По моему е необходимо  да се  дистанцираме от злободневието на деня, и да обърнем нужното внимание  на нашия живот и цели.Налага се  да бъдем спокойни,уравновесени,балансирани, за да дадем  реална оценка на нашето положение и набележим  тяхната перспектива.В противен случай рискуваме да се изгубим в динамиката на ежедневието и да пропуснем шансовете,които се откриват пред нас.
250px-Robert_BaranyРоберт Барани /Barany/ /1876-1936/ е австрийски физиолог и отолог. Завършва медицина във Виена/1900/.От 1903 работи в университетската ушна клиника. През 1909 става доцент по ушни болести.Пръв в света започва клинични и експериментални проучвания на вестибуларния апарат у човека органа на равновесието във вътрешното ухо/. Предлага уреди и методи за изследване на вестибуларния апарат, наречени на неговото име.Проучва функциите на малкия мозък. Разработва оригинални оперативни методи за хирургически операции в него.
През 1914 година получава Нобелова награда по физиология и медицина, за изследванията си в областта на физиологията и патологията на вестибуларния апарат.
През Първата световна война е мобилизиран в армията.Попада в руски плен и в 1916 година е освободен, като  отива в Швеция,за да получи Нобеловата си награда.
От 1917 година до смъртта си е професор и директор на Отологичния институт към прочутия университет Упсала /Швеция/.
Той е много добър пианист.Негов любим композитор е Роберт Шуман.
Университета на Упсала учредява в негова чест Златен медал, за изследвания в областта на вестибуларната физиология и патология.
Научното дружество по отология в Упсала, е наречено на неговото име.
В забързаното и драматично време  на  турбулентния 20 век, Барани полага основите на съвременното научно разбиране за физиологичния и физически баланс на човешкия организъм.
Георги Караджов

 

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>