НАРОДЕН СЪБОР

Снимка на МАРИЯ ГЕРАСОВА.
Народен събор „Под чинара“- с.Белащица ще се проведе на 22.09.2018 година от 13-18 часа.На тази дата през 1908 година е обявена независимостта на България- един от най-важните актове на модерната българска държава.Той е естествено продължение на нашата богата история и постижения през вековете.
Ние,българите, се гордеем със своята история.Възхищаваме се от великите ханове и царе прославили името България.
Днес, повече от всякога историята ни и примера на големите български държавни и духовни личности са ни необходими,за да оценим настоящото си положение и очертаем пътищата,по които да продължим да се развиваме в бъдеще.
Един от значимите паметници на нашето културно-историческо наследство ще ни събере тук.Той е и в мотото на събора-„Да съхраним местността Градище-Калоянов връх“.
Малко хора си дават сметка за ценността на това място.
Тук се намират мощна средновековна крепост с регионално значение, сравнима с Асеновата крепост.През местността и върха са преминавали римски водопровод и път.Археологическите разкопки могат да разкрият и други исторически и археологични артефакти,които да преобърнат представите ни за значението на Градище-Калоянов връх.
Селищата,с които работим за организирането на събора- домакина Белащица, Брани поле, Марково,Гълъбово,Цар Калоян,Куклен също имат богата и недостатъчно изследвана история.
Районът може да се превърне в истински център и дестинациия на културно-историческия туризъм в Пловдивска област.Той има потенциал да влезе в програмата на Пловдив-Европейска столица на културата 2019.
Културно-историческия туризъм е с висока принадена стойност и води след себе си създаване на квалифицирани работни места,сериозни приходи,възможност за развитие на сътрудничество в национален и международен мащаб.
Но за да се постигнат тези цели е необходимо първо района да бъде съхранен и опазен.Всяка непремерена икономическа активност може да доведе до разрушаване и безвъзвратно погубване на ценности с национално и международно значение.
Затова, ние от „Съюз Духовно Възраждане-България“ считаме,че следващата стъпка може да бъде разработването и защитаването на проект,свързан с местността Градище-Калоянов връх, съвместно със селата Белащица,Марково,Брани поле,Гълъбово,Цар Калоян,който да бъде представен в Министерство на културата и пред фондация „Пловдив 2019“.В него могат да участват крупни фирми и частни инвеститори,които да подпомогнат археологическите разкопки, а след това да допринесат за облагородяване на целия район.
Разглеждаме събора,като първа стъпка в тази посока. Подписката в подкрепа на нашата инициатива ще ви очаква на събора.

 

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>