Бранят “Градище – Калоянов връх” с народен събор

Бранят “Градище – Калоянов връх” с народен събор

%d0%9a%d0%b0%d0%bb%d0%be%d1%8f%d0%bd%d0%be%d0%b2 %d0%b2%d1%80%d1%8a%d1%85 007
Народен събор за съхраняване на археологическата местност “Градище – Калоянов връх” ще се проведе на 22 септември в местността “Чинарите” на село Белащица. Организатори са „Съюз Духовно възраждане – България“ и 5 пловдивски села – Белащица, Марково, Гълъбово, Брани поле и Цар Калоян.
Съборът ще започне в 13 часа в събота.  В него ще се включат самодейни певчески и танцови състави от читалищата на селата. От Задругата на майсторите ще покажат свои творби.
Организаторите на събора призовават за опазване на българската историческа и археологическа стойност на местността – една перспективна, прекрасна, национална и международна туристическа дестинация, подчертават те.
Калоянов връх се намира над село Цар Калоян, от което се разкриват изгледи към Пловдив и региона. От върха, като на длан, се вижда Горнотракийската низина.  Западно от селото се намира местността „Калето“, наричана още „Калояново градище“, разположена на едноименния връх. Там се забелязват останки от римска крепост, която е охранявала древния път от Пловдив през Централни Родопи към Беломорието. Навремето същия този път бил настелен с каменни плочи, които впоследствие жителите от околните села използвали при строежите на домовете си.
http://www.kmeta.bg/branyat-gradiste-kaloyanov-vruh-s-naroden-subor

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>