ГОНЕНИЯ НА ХРИСТИЯНИТЕ

Бързото разпространение на християнството в Иерусалим и извън неговите предели, срещнало ожестичени врагове. Против него се обявили най- напред еврейските първенци. Те виждали, че  народа купно  приема новата вяра, а тях изоставя и затова се озлобявали все повече против християнските проповедници.  И като не могли да намерят  недостатъци в живота им, за да ги изобличават, прибягнали до лъжа и клевета.С такива средства успели да обвиняват християните в измислени грехове, за да ги затворят и дори да ги убиват.
По- късно против християнството предприели гонение езичниците. Това гонение било много жестоко и продължавало два века и половина. Врагове на християните били най- вече жриците и златарите – идолоделци, понеже като се разпространява новата вяра, която отрича идолите, техните приходи намалявали. Те отивали между простия народ и го насъсквали против християните, като казвали, че те са безбожници, не признават никакво отечество, хулят народните богове, убиват децата и се причестяват с кръвта им и т. н. Народът в своята простота вярвал на клеветниците и бил готов да изтреби християните.
Мразели християните и образованите езичници поради това, че повечето хриситянски проповедници били прости галилейски рибари. Страхували се от него и римски императори, защото смятали, че християните, като не признават отеческата вяра (езичеството), с това подковават  държавния строй. Но най- много били намразени християните, когато римското правителство видяло, че те не признават императора за бог, не се покланят на изображението му и не принасят жертва в негова част.
Имало и такива езичници, които станали врагове на християнството, защото не одобрявали  учението на Спасителя за братство между хората.  Те деляли човеците на господари и роби и надменно се отнасяли към бедните. Християнството проповядвало братство между хората и народите- затова езичниците не могли да го търпят.
Всичко това предизвикало ония страшни гонения  на езичниците против Христовата църква, които продължавали 250 години- от времето на жестокия имеператор  Нерон до Константин Велики, който прекратил гонитбата против християните и в 313 година обявил християнската религия за свободна.Сам императорът в края на живота си се покръстил.
Близо три века се проливала кръв на невинни християни. Хиляди вярващи в Христа били мъчени и избивани, но Божията правда възтържествувала. Христовото учение огряло с лъчите си целия свят и нанесло голяма победа над остарялото езичество.
придостави  Мария Герасова

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>