КОНЦЕПЦИЯ

Живеем в „забързания“ 21 век.Планираме графика си до минути. Записваме на смартфона си програмата за деня,защото може да я забравим.Шофираме с джиесем „залепен“ за ушите ни. Дори на път се налага да уреждаме срещи или провеждаме разговори. Времето никога не ни стига.Обичаме да „споделяме“ в компания,че работим 24 часа в денонощието.Знаем какво ще правим след четири или пет месеца.А знаем ли какво ще постигнем с нашите действия,защото смисълът  от всяко действие е да се постигне определен резултат, а не просто да се вдигне поредния шум около името ни.И още по-важния въпрос- отделяме ли достатъчно време да осмислим постигнатото от нас и начертаем дългосрочна перспектива-концепция за стратегическите цели,които бихме искали да постигнем.                                                       
11940_4383Артур Шнабел /Schnabel //18821952/е пианист, педагог,композитор. Роден  в Австрия завършва  Виенската консерватория.Неговият учител там му признава „Ти никога няма да бъдеш само пианист,ти си музикант.“Позволява му да не „работи“ върху рапсодиите на великия Ференц Лист и да се „съсредоточи“ върху сонатите на Франц Шуберт,които по това време са „забравени“ от музикалния свят.
Влиза в кръга на великия композитор и диригент Йоханес Брамс,който оказва голямо влияние върху неговото музикално израстване.Концертния му дебют,като пианист е през 1897 година във Виена, а по-късно в Будапеща,Прага и Бърно.Създател е последователно на три „триа“ за изпълнение на камерна музика.Придобива световна известност от участието си в квартет,заедно с големите Бронислав Хуберман,Паул Хиндемит и Григор Пятигорски.
Най- известен е със записите на всички сонати за пиано на Лудвиг Ван Бетовен /1932-35/.Според критика Харолд Шьонберг „Шнабел е човекът,който е „открил“ Бетовен“.
Той е личен приятел с изключителните диригенти и музиканти Вилхелм Фуртвенглер,Бруно Валтер,Ото Клемперер,Джордж Сел и ненадминат музикален педагог.
Заради еврейския си произход през Втората световна война емигрира в Англия и САЩ.Майка му умира в концентрационен лагер.След войната никога не се връща в Австрия и Германия.Като изпълнител любимите му композитори са Моцарт,Бетовен,Шуберт,Брамс,Шуман,Бах.
Шнабел показва значението на „концептуалното изпълнителско изкуство“.
Георги Караджов
 

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>