ПОЕМАТА НА ГИЛГАМЕШ ПРЕЗ ВЕКОВЕТЕ

Паметник на старовавилонската цивилизация, който  не отстъпва по слава на Кодекса на Хамурапи, е поемата на Гилгамеш . Също като Кодекса, и тази творба е шумеро-вавилонски хибрид.Героят на Гилгамеш е действително историческа личност- шумерски цар, който управлява около 2600г. пр.н. е. Неговите подвизи  вдъхновяват до такава степен въображението на съвременниците, че те започнали да разпространяват  измислени истории за него.Преразказвани през вековете  на шумерски език, историите ставали все по- нереални и накрая се превърнали в чиста фантастика.Тези истории били толкова забавни, че към края на третото хилядолетие, някои семитски завоеватели започнали да ги превеждат на собствените си диалекти.Запазената до днес поема на Гилгамеш , представлява късен стадий на този процес на развитие.  Някъде около 1900 г. пр. н.. е.  един семитски разказвач изтъкал от четири пет истини за Гилгамеш свободно построена “епопея” и тази версия на прекрасната поема е достигнала до днес. 
Месопотамия ни е оставила и техническо и интелектуално наследство. Видяхме,че колелото е използвано за превоз, най- напред в древен Шумер , че тук възниква  първата документирана  писменост, а вавилонската за първи път използват математически функции, квадратен и кубичен корен. Трудно е за учените да установят , тези първи месопотамски открития  са се разпространили към другите народи или пък някои  (най- вече писмеността) са били изобретени самостоятелно на други места. Каквато и да е истината, месопотамските окрития постепенно довели до съвременната практика, която е в Европа и Америка, днес приемаме  за даденост.Месопотамското право и естествознание, също лежат в основата на много неща, които днес приемаме за дадени. Визуалната ни среща изглежда  напълно различна  от тази на древната Месопотамия, защото не сме взели почти нищо от древнато месопотамско изкуство и архитектура , но все пак по отношение на техниката и мисленето, сме много задължени на изобретателните хора отпреди пет хиляди години, които успели да извлекат могъществото  и слава от една плоска и мочурлива земя.
д.и.н. Сергей Иванов
предостави Мария Герасова

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>