Какво представлява бялата течност бр.217

над киселото мляко и защо не трябва да я изливате

Може би сте забелязали, че над самото кисело мляко често се образува странна бяла течност. Повечето от нас имат навика да я изливат в мивката. Недейте.
Този феномен се нарича „дефект на суроватъчното отделяне“ в хранителната индустрия. Той настъпва, когато структурата на киселото мляко стане нестабилна, често поради излагане на повишена температура.
Нестабилността води до свиване на гелната структура на киселото мляко, което води до отделяне на съдържимата вода в отделна фаза и избутването и към повърхността като по-лек компонент.
Някои компании добавят стабилизатори, за да попречат на това отделяне. Ако обаче попаднете на подобна течност във вашето кисело мляко, не се тревожете. Това дори е добър знак – в продукта не са добавен излишни стабилизатори. Тя е съставена предимно от вода и суроватка, богата на минерали и белтъчини.
Суроватката, наричана още цвик, е естествен млечен серум, съдържащ млечни протеини (лактоалбумини, лактоглобулини), млечна захар (лактоза, съставена от галактоза и глюкоза) и някои минерални соли. Тя не съдържа казеин, сол и има микроскопични количества млечни мазнини. Затова следващият път, когато се натъкнете на нея, не я изливайте, защото дори е полезна за тялото.
https://www.obekti.bg/nauka/kakvo-predstavlyava-byalata-technost-nad-kiseloto-mlyako-i-zashcho-ne-tryabva-da-ya-izlivate

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>