УЧЕНЕТО НА ИИСУС ХРИСТОС ЗА БЛАЖЕНСТВАТА

(Матей 5:1- 10)-
Молитвата е една необходимост за човешката душа. Но само тя не е достатъчна. Към нея трябва да пребавим и нашата дейност. Трябва постоянно да работим върху себе си, да се упражняваме в добродетели, за да наследим блажен живот.Сам Спасителят ни е научил, как да живеем, за да станем блажени.
Веднъж, като забелязал, че много люде  с жадност искат да слушат учението Му, Иисус се изкачил на една планина. Учениците се приближили до Него , и Той под открито небе произнесал Своята най- хубава проповед, която наричаме Проповед на планината.
В началото на тая проповед, Спасителят разкрива, какви добродетели трябва да  има всеки човек, за да наследи царството небесно. Тия най- важни добродетели се дават и се наричат блаженства, защото водят към блажен (чист) живот. Те са:
1. Блажени са бедните по дух, защото тяхно е царството небесно.
2.Блажени са плачещите, защото те ще се утешат.
3.Блажени са кротките, защото те ще наследят земята.
 4.Блажени са гладните и жадните за правда, защото те ще се наситят.
5.Блажени са милостивите, защото те ще бъдат помилвани.
8.Блажени са чистите по сърце, защото те ще видят Бога.
7.Блажени са миротворците, защото те ще се нарекат синове Божии.
8.Блажени са изгонените заради правда,защото е тяхно царството небесно.
9.Блажени сте вие, когато ви похулят и подгонят, и говорят против вас лъжовно някакви злословия заради Мене.Радвайте се и се веселете, защото е голяма наградата ви на небето.
 предоставя Мария Герасова

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>